Akvarisztika.info

akvarisztika a mindennapokban

 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size

Vízi növények

Az egészséges és pompás külsejű vízinövények kedvező külsőt biztosítanak egy trópusi akváriumnak. Változatos színükkel megfelelő hátteret adnak a színpompás halaknak. Így válik az akvárium élővé, és optikailag vonzóvá. A legtöbb díszállat-kereskedésben aránylag nagy választékát lehet találni az akváriumi vízinövényeknek.Anubias hastifolia

A növények csak bizonyos körülmények között találják meg életfeltételeiket. A tápanyagok, a talaj, a fény, a vízhőmérséklet, egyszóval a környezeti adottságok határozzák meg azt, hogy egy növény jól vagy rosszul érzi magát a medencében.

Az előbb említetteket kell egy társas akváriumban megfelelő arányban biztosítani. Anubias nanaCsak ebben az esetben lehet azt remélni, hogy ott a vízinövények majd jól érzik magukat és betöltik nélkülözhetetlen biológiai szerepüket. A pompásan fejlődő vízinövényeknek nemcsak díszítő szerepe van, hanem a biológiai egyensúly létrehozásában is nélkülözhetetlenek az akváriumban. Mint például a káros anyagok lebontásában betöltött szerepük. A filtrálás a részleges vízcsere és a vízinövények együttesen biztosítják azt, hogy a vízszennyezés ne okozzon bajt. A vízinövények mindennapi életükhöz, fejlődésükhöz hasznosítják a vizet terhelő anyagok, elemek egy részét (pl. a nitrátot, melyet a halak anyagcseréjük nyomán a vízbe leadnak).

A rendszertani sokféleségből adódóan a vízi növények felépítése igen változatos, és ez a változatosság jelentősen meghatározza a társulások szerkezetét.

 1. A haptofita (haptophyta, haptofiton) vagy tapadó növények nem gyökereznek, hanem a vízben levő különböző élő és élettelen tárgyakra tapadva bevonják azokat. Jellemzően ilyenek az algák és a vízi zuzmók, továbbá a mohák.
 2. A rizofita (rhizophyta, rizofiton) vagy gyökerező vízi növények a folyó- és állóvizek medrében gyökereznek. Ide tartoznak:
  • a csillárkák (Charophyta),
  • a valódi zöldmoszatok (Chlorophyta) Vaucheriaceae és a Caulerpa nemzetsége,
  • a felsőbbrendű vízi növények túlnyomó része.
 3. A planofita (planophyta, planofiton) növények szabadon úsznak vagy lebegnek a vízben. Méretük szerint két alcsoportba osztják őket:
  • a planktofitonok (planktophyta) mikroszkopikus,
  • a pleusztofitonok (pleustophyta) nagyobb termetű vízi növények.

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett!

 

Állatvilág

Akvarisztika.info


© 2008 Minden jog fenntartva - akvarisztika.info - Webmester - PCMed.hu