Akvarisztika.info

akvarisztika a mindennapokban

 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size

Növények az akváriumban

Echinodorus 'Aquartica'Az egészséges és pompás külsejű vízinövények adják egy trópusi akvárium igazi varázsát.

A vízinövényeket életmódjuk szerint három csoportba soroljuk:

 1. állandóan víz alatt élő (submers) növények
 2. a víz felszínén úszó növények
 3. úszó levelű, és a vízből kiemelkedő (emers) növények

Az emers növények teljesen a víz alá merülve is képesek élni, de formailag eltérnek a vízszint felé emelkedő fajtársaiktól. Továbbá a submers növényekre is jellemző, hogy életkörülményeikhez képest különböző formákban és színárnyalatokban jelennek meg. Így például egyes vízi-kelyhek erős fényben világoszöld, míg gyenge megvilágítás mellett vöröses-barna leveleket növeszt.

A növények ökológiai igényei:

 • Fény

A vízinövényeink fejlődéséhez nélkülözhetetlen elem. Az akvárium növényeinek jó része a trópusokról származik, ahol nagyon sok fény éri őket. Ezért nekünk is gondoskodnunk kell a megfelelő megvilágításról. A kereskedésekben kaphatunk speciális, a díszhalaknak és vízinövényeknek megfelelő hullámhosszúságú fényt kibocsátó fénycsöveket. Ezekkel a fényforrásokkal kell az akváriumot napi 8-10 órán át megvilágítani. A tökéletes harmónia érdekében időzíthető kapcsolóval csatlakoztassuk a világítást az elektromos hálózatra.

 • Víz

A víz minőségénél fontos szempont a halak és vízinövények igénye. Legfőbb meghatározói: a kémhatása és a víz keménysége. Kémhatását a kereskedésben kapható pH - tesztek segítségével könnyen meglehet határozni. A helyes szint beállítására is kaphatók speciális vegyszerek. A legtöbb növény és díszhal jól érzi magát a semleges kémhatású vízben is (ilyen pl. a csapvíz).
Keménységi fokát a vízben oldott kalcium- és magnézium sók határozzák meg. A kereskedésben kapható tesztekkel ezt is könnyű meghatározni, és számtalan lehetőség van beállítására különböző segédeszközökkel.

 • Hőmérséklet

A trópusi akvárium ideális hőmérséklete: 22-26 °C.

 • A talaj

A talaj nagyon fontos a vízinövények életében, hiszen innen szerzik a fejlődésükhöz szükséges tápanyagok egy részét, valamint segít  hogy megkapaszkodjanak a növények gyökerei. Az akvárium talajának legmegfelelőbb az 1/3 arányban kevert folyami homok és sa 3-6 mm átmérőjű kavics. Ezt könnyű megtisztítani nem gyűjti magába a mérgező anyagokat, mert viszonylag nagy szemcséinek köszönhetően a víz szabadon áramlik át rajta, vagyis "szellőzik". De ez nem tartalmaz elegendő tápanyagot, ezért az akvárium berendezésekor dúsítani kell a kereskedésben erre a célra kapható készítménnyel (táptalajok). A talajt úgy helyezzük el, hogy előre lkicsit ejtsen, így az akvárium tágasabbnak tűnik és a szennyeződés előre kerül, ahonnan könnyebben eltávolíthatjuk.

 • A tápanyagok

A víz általában tartalmaz több kevesebb oldott ásványi anyagot, de ez a legtöbb esetben  hosszútávon nem elegendő a vízinövények számára. Egy idő után  a hiányzó nyomelemeket pótolni kell, folyékony és tablettás vízinövénytáp készítményekkel. Ezeket  az akvárium vizébe, illetve talajába kell juttatni. Ezen kívül vízinövényekkel sűrűn beültetett akvárium vizébe szén-dioxidot kell adagolni. Az erre a célra készített eszközök szintén beszerezhető a legtöbb kereskedésben, vagy elkészíthetjük házilag is.

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett!

 

Állatvilág

Akvarisztika.info


© 2008 Minden jog fenntartva - akvarisztika.info - Webmester - PCMed.hu