Akvarisztika.info

akvarisztika a mindennapokban

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Algák

Egy vékony, lehelet finomságú zöld alga lepedék teljesen elfogadható az akváriumban, sőt ez jelzi, hogy a víz minősége kedvező. Ebben az esetben tökéletesen elég az, ha időről - időre pl. a eltávolítjuk az akvárium belső üvegfalára tapadt algalepedéket. Algaspórák (csírasejtek) minden akvárium vizében előfordulnak. Jellemző rájuk, hogy még szélsőséges körülmények között is életben maradnak. Mihelyt bizonyos növényi tápanyagok (pl. nitrát) felhalmozódnak a vízben, nyomban jelentős algásodással kell számolni. A kelleténél jobban elszaporodó algák nem csak rossz látványt nyújtanak, de emellett károsak is.
A tömegesen megjelenő algák, vastag lepedékkel vonhatják be a vízinövények leveleit, aminek következtében azok hamar elpusztulhatnak.

Algaírtás:

Az algák tömeges elszaporodása azt jelzi, hogy az akváriumban nem működik megfelelően a biológiai egyensúly. Rendszerint nem egy, hanem több tényező válthatja ki ezt a kedvezőtlen állapotot. Többnyire három okra vezethető vissza az algásodás: rossz vízminőség, kedvezőtlen megvilágítás, hiányos vagy rossz növényi tápanyag ellátás.
Az algásodás megakadályozásának legcélszerűbb módja a megelőzés! Amennyiben Ön az akváriumot szakszerűen gondozza, és egyidejűleg biztosítja annak biológiai egyensúlyát, akkor megakadályozható az algák tömeges elszaporodása. A víz rendszeres és részleges cseréje, a következetes növényápolás, a megfelelő megvilágítás és a víz kémiai "paramétereinek" ellenőrzése a legfontosabb tényező. Az algák elpusztult tömegét helyes egy kézi hálóval a víz felszínéről vagy egy lopóval az aljzatról eltávolítani. Másrészt a vizet alaposan szellőztessük át finomra porlasztott, sűrített levegővel.

Ez az ismertető nem szolgálhat minden kérdésre válasszal. Ha vannak további gondjai, kérdései, akkor forduljon bizalommal a díszállat-kereskedés szakemberéhez.
 
Az ecsetalga visszaszorítása édesvízi akváriumban:
EcsetalgaAz összes algafajta közül, melyek eddig betették lábukat az akváriumokba a vörösmoszatok (Rhytophyta) törzsébe tartozó ecsetalga a legkellemetlenebb a hobbi akvarista számára. Ez a bolyhos, szőrre emlékeztető növény a legtöbb akváriumi felületet megtámadja, mint pl. a növények levélszéleit, szűrő-tömlőket, de a talajon is megtalálható. Sokféle színben előfordul (lila, szürkészöld vagy fekete) és a szakállra, vagy állati szőrre emlékeztet. Az akvarisztikai irodalomban más névvel is illetik, pl. Bengáli tűzalga vagy Pokolalga. A Baensch Akvárium Atlasz három formáját is bemutatja: egy hosszabb, fonálszerű algát, egy rövidebb változatát és egy harmadik típust, mely nagyon rövid szálakból áll és sötét, kerek foltokat alkot. Amíg a legtöbb, ebbe a családba tartozó alga élőhelye elsősorban a tenger és a brakkvizek környéke, van pár faja, mely az édevízben él (pl. az Audouinella nemzetség). A természetben az ecsetalga gyors járású folyók lakója, ahol a tápanyagellátás - beleértve a szén-dioxidot is - folyamatos, de alacsony szintű. Megvan az a képességük, hogy a gyors áramlás ellenére nagyon erősen képesek tárgyakhoz tapadni. Sajnos ez az oka annak is, hogy az akváriumból csak igen nehezen lehet őket eltávolítani, növényre tapadva csak a növényi résszel, levéllel együtt. Néhány akvarista viszont pont a jó oldalát igyekszik felfedezni ennek a jövevénynek: érdekes formájú díszítőelemnek tartják, melyek a köveken vagy fadarabokon a szűrő kiáramló vízsugarában jól mutatnak.

Sziámi algaevőAz ecsetalga nagyon gyakori vendég az akvarisztikai fórumok témái között illetve az akvarisztikai irodalomban. A FAMA (Freshwater And Marine Aquarium magazine - PE) 1996. májusi számában négy különböző cikk is megemlíti. Elsőként a Sziámi ormányosmárnával - Sziámi algaevő - (Crossocheilus Siamensis) együtt említik, ez az egyetlen ismert halfaj, mely fogyasztja ezt a típusú algát. Aztán szintén egy halakkal foglalkozó cikkben jelenik meg, majd egy akvarista számol be sikertelen harcával az ecsetalga ellen. Az utolsó cikkben az ecsetalga ismételt akváriumi megjelenésének megakadályozását taglalja a szerző.

Az ecsetalga megjelenésének okai


Az ecsetalgát legkönnyebben fertőzött növényekkel, vagy olyan halakkal hurcolhatjuk be, melyek fertőzött akváriumból származnak. Apró, úszó porzószálakként lebeghetnek a vízben vagy a halak emésztőrendszeréből is előkerülhetnek. Ha egyszer megfelelő környezetet találtak maguk számára akkor nagyon könnyen megtelepednek.

A fent említett cikkek egyikében állították, hogy az aljzat alatt plussz rétegként használt talaj fő forrása lehet az ecsetalgáknak. Én nem gondolom, hogy ez így lenne, mivel néhány növényes akváriumomban én is használtam földet az igazi aljzat alá helyezve és mégsem fordult elő az ecsetalga, pedig akkor még a Sziámi Ormányosmárnát sem vetettem be. Ezt más, a talajt növényei számára jó tápanyagforrásnak tekintő akvaristatársam is így gondolja feltéve, hogy minden más körrnyezeti tényező is megfelelő a vízben és a növények is megfelelő sűrűségű állományokat képeznek. Az alga bejutásának ez a módja akkor képzelhető el, ha a talaj folyómederből származik, vagy akváriumi üledéket is felhasználunk az aljzat alatt. Mindazonáltal az akváriumba került alga előnyére fordíthatja a vízben fellelhető, felesleges tápanyagokat, melyek akár a talajból is származhatnak. Ha az ecsetalga számára fontos összes tápanyagot megtalálja - függetlenül a tápanyag forrásától - akkor növekedni fog.

Szintén a fenti cikkek egyikében fogalmaztak meg egy, az ecsetalga elterjedését megakadályozó lehetőséget, melynek kulcsa a nagyon magas fényerő és a magas vaskoncentráció lenne. Az elmélet logikusan hangzik. Mindkét paraméter alapvető fontosságú úgy a növények, mint az algák fejlődését tekintve. Az elégséges fény szükséges a növények fejlődéséhez és nagy általánosságban a nagyobb fény intenzívebb fejlődéshez vezet. A gyorsabban fejlődő növényeknek nagyobb mennyiségű tápanyagokra van szükségük. Ha olyan növényeink vannak, melyek nem a talajból, hanem az algákhoz hasonlóan a vízből vonják ki ezeket a tápanyagokat, akkor az algáknak nem marad semmi.

Tippek az ecsetalga elkerüléséhez:


Legjobb, ha megelőzzük a bajt.

Először is az akvaristának törekednie kell arra, hogy a még nem fertőzött akváriumába ne kerüljön be az alga. Ez akkor válik valószínűvé, ha már a helyi akvarista boltban is fellelhető az ecsetalga. A behurcolás a növényekkel a legkönnyebb még akkor is, ha az alga nem is látható a növénytesten. Ebben az esetben én a növények fertőtlenítését javaslom. Ha halakat szállítunk haza az üzlet akváriumából származó vízben, akkor ajánlatos a halakat pár nap karanténozással elkülöníteni, amíg teljesen ki nem ürült az emésztőrendszerük.

A fertőzött leveleket távolítsuk el. A régebbi levelek eltávolítása is ajánlott, ezzel csökkenthetjük az átültetéssel járó sokkot. Lassabban fejlődő növények esetében, amilyen pl. az Anubias az összes levél fertőzött lehet és ekkor természetesen nem tudjuk eltávolítani azokat.

Bár amit erre az esetre ajánlani tudok elsőre egy kicsit drasztikusnak hat és kártékony is lehetne, ennek ellenére biztonságos és nagyon hatásos. Még a levelek eltávolítását is kihagyhatjuk. A módszer tulajdonképpen egy 2-3 perces fertőtlenítő fürdő háztartási fehérítőszer híg oldatában (1 rész fehérítő és 19 rész víz). Az teljesen mindegy, hogy márkás vagy másmilyen terméket választunk, de a szokásos fehérítőt vegyük meg és ne pl. a citromillatút. Helyezzük a növényt az oldatba és lassan kavargassuk a növénytest körül, hogy mindenhová elérjen. A finomabb levélzetű növények a legérzékenyebbek, ezért két perc elteltével vegyük ki őket, míg a szélesebb levelekkel rendelkezők, mint a vizipáfrányok, kardfüvek és az Anubiasok kibírják a három percet is. A kúra után azonnal öblítsük le őket tiszta vízzel. Én ezt úgy csinálom, hogy a fehérítős tál mellé teszek egy tiszta vizes tálat is és a fertőtlenítés után pár másodpercre rögtön belemártom abba a növényt. Az alga ekkor már elpusztult, a látható algarészeket a növény levelét ujjaink között dörzsölve eltávolíthatjuk és már mehet is az akváriumba.

Néhány faj ezután elveszti levélzetét, de mikor megfelelő környezetbe kerül (fény, tápanyagok stb.) akkor gyorsan magához tér és fejlődni kezd. A fehérítős fürdő a zöld fonalalgákat is eltávolítja (Pithophora, Cladophora, Oedogonium stb.), de ehhez legtöbbször több mint három perc szükséges. A kardfüvek, Cryptocorynek és Anibuasok négy percet is kibírnak különösebb sérülés nélkül. A vastagabb szálú fonalas algák nagyon ellenállóak, tényleg kell nekik a négy perc. Szerencsére az olyan száras növények, melyek nem bírnak négy percet a fürdőben könnyen elnövik ezeket az algákat, melyek elsősorban a régebbi hajtásokon telepednek meg és az újabbakat nem bántják. Ahogy számos akvarista tudja is, ezek az algák is sok kellemetlenséget okozhatnak nekünk.

A fehérítő használható az akváriumi tárgyak, pl. kövek, szűrőrészek vagy az aljzat fertőtlenítésére is. Természetesen ezeket nem az akváriumban kell elvégezni. Utána mindent gondosan tiszta vízzel öblíteni kell. Szagoljuk meg a tárgyakat, így könnyebb a dötés, hogy minden fehérítőt eltávolítottunk-e. A nagyobb vagy lyukacsos felületeket, mint pl. az agyagedény hagyjuk kiszáradni öblítés után.

Adagoljunk nyomelemeket a növények számára és eltűnik az alga.

Ha egy vagy több növényi tápanyag nagyon lecsökken, vagy esetleg teljesen eltűnik a vízből, akkor az algák szenvednek. Ezt a vízben lévő vas tudatos adagolásával, felügyeletével érhetjük el, mely a nyomelemek közül az egyik legfontosabb.

A vasat számos módon pótolhatjuk az akváriumban pl. az aljaz talajjal való utólagos tápsózásával, részleges vízcserékkel vagy növényi tápoldatokkal. A vízben lévő vasnak megfelelő mennyiségben kell lennie, ha túl sok az is baj. A vas úgy a növények, mint az alga számára is fontos, viszont felesleges mennyiségét az algák fogják hasznosítani. A vas rendszerint az a tápanyag, melyet a növények legelőször élnek fel, így mérése más tápanyagok mennyiségéről is információt adhat.

A legtöbb vas az akváriumban (pl. a bomlásnak indult szerves anyagokból keletkezők, táptabletták vagy a csapvíz) oxigénnel vagy más szerves anyaggal egyesül és így kevésbé alkalmas az algák számára. A széklettel kiválasztott vas a talajba kerül.

Korlátozzuk az oldható, vastartalmú növényi tápoldatokat. A fejlettebb gyökérzettel rendelkező növények nem csak a vízből, de a talajból is fel tudják venni a nekik szükséges vasmennyiséget. Az algák (és az úszó növények) csak a vízből tudják fedezni vasszükségletüket. Tehát az egyik módszer az ecsetalga ellen, ha csökkentjük a vízhez hozzáadott vasat. Sok akváriumi tápoldat kelátkötésben tartalmazza a vasat. Az adagolás rendszerint naponta vagy hetente történik úgy, hogy a víz vastartalma 0,1 mg/l legyen. Viszont a gyári tápoldatokon gyakran olvasható olyan adagolási útmutató, mely egy átlagos akvárium viszonyait veszi alapul és lehet, hogy a te akváriumodban teljesen használhatatlan. Ezért az adagoláskor vegyük figyelembe saját medencénk tulajdonságait is, pl. hogy milyen sűrűségű a növényzet, milyen egészségesek a hajtások, mekkora ütemben fejlődnek és eleve mekkora a víz vastartalma. Kísérletezzük ki a nekünk megfelelő adagolási sémát! Ahogy már említettem, a vastartalom mutatója lehet más, az algák és magasabb növények által hasznosított tápanyagok mértékének is.
Adjunk vasat direkt az aljzatba, hiszen azért a növényeknek elérhető kell hogy legyen ez a tápanyag is. Sok esetben bebizonyosodott, hogy a növényeink egy beállt medencében jobban fejlődnek, mint egy nemrég indítottban. A halak kiválasztása számos fontos tápanyagot pótol, így sok akvarista gondoz teljesen algamentes akváriumot csak megfelelő fény és a halak etetése segítségével: az oldhatatlan vas a talajban kémiailag módosul (redukálódik) az oxigénmentes anaerob területeken és így a növények gyökereiken keresztül elérik azt. A megmaradt kis mennyiségű vasat és más nyomelemeket a növények pedig teljesen elveszik az algák elől. Ezzel a módszerrel kis mennyiségű vas hozzáadása szükségessé válhat akkor, amikor a növények megtelepedtek és gyökérzetük teljesen behálózta az aljzatot. Ezután már maguknak a növényeknek sem elegendő csak az aljzatból felvett vas, de addigra már talán az algaproblémát is kézben tartjuk.

Irányítsuk a tápanyag felvétel mennyiségét.

Ez egy másik módszer a tápanyag mennyiségének szabályozására. Itt a fényerő és a növények sűrűsége az, ami befolyásolja a tápanyagfelvétel nagyságát. Általában több fény gyorsabb növekedést eredményez, ha pedig több a növény, akkor a vízben oldott tápanyagok gyorsabban tűnnek el. A megfelelő megvilágítás itt elengedhetetlen, a gyorsabb növekedést intenzívebb, nagyobb erejű fénnyel tudjuk elérni. A növények itt is "eleszik" a tápanyagokat az algák elől, melyek koncentrációja amúgy is elég nehezen tartható fent egy dúsan beültetett medencében. A rendszeres vízcsere pedig abban segít, hogy egy-egy esetlegesen felgyülemlett elem ne okozhasson túladagolási problémákat.

Egy sűrűn beültetett akváriumban, melyben csak kevés halat tartunk előfordulhat a nitrogén hiánya is. Ez a növények növekedési ütemét erősen csökkenti, így az algák juthatnak előnyhöz. Ez a helyzet az ecsetalgákat is segíti. Ebben az esetben a nitrogént nekünk kell pótolni a vízbe, ezzel előségítjük a növények növekedését, így már az összes tápanyagot - köztük a nyomelemeket - is fel tudják használni.

Új akváriumban is használjunk sok, egészséges növényt.

Egy újonnan beállított akváriumban is nagy jelentősége van a növényeknek, itt is működik az az elmélet, hogy a sűrű növényzet megfosztja az algákat a tápanyagoktól. A növények már az üzletből hazafelé szállítás alkalmával is gyengülnek, az új medencében így időre van szükségük ahhoz, hogy akklimatizálódjanak. Ha nem biztosítunk megfelelő feltételeket, akkor nem nőnek és nem tisztítják meg a vizet a makro- illetve mikroelemektől. A fent leírtak fokozottan igazak a postán szállított növényekre. Én a növényekért akkor szeretek menni, amikor éppen megérkezik az üzletbe, így elkerülhetem az esetleges algafertőzést és nem teszem ki a növényt a kétszeri átültetés megpróbáltatásainak.

Fontoljuk meg a CO2 adagolást.

Egy másik tápanyag, mely hatással van az ecsetalga fejlődésére a szervetlen szén. Az akváriumban szén-dioxid, bikarbonát és karbonát formájában van jelen. Ezen anyagok egyensúlya a pH függvénye. A szabad CO2 8 alatti pH értéknél válik elérhetővé és 6.5 alatti pH értéknél lesz igazán meghatározó. Én eddig csak alacsony kémhatás, alacsony pH érték mellett láttam ecsetalgát. A meszes aljzat a karbonát egyensúlyt megbontja (CO2 helyett HCO3-), ekkor az ecsetalga állománya csökken. Ezt igazolja az is, hogy Dél-Amerikai sügéres akváriumaimban már előfordult az ecsetalga, míg a zúzott korall aljzattal bíró Tangnyika-tavi medencékben soha. Ez azt feltételezi, hogy az ecsetalga azon növények közé tartozik, melyek csak a szabad CO2-t képesek hasznosítani. Másfelől viszont pár könyv azt ajánlja, hogy szén-dioxid adagolással próbáljuk erejét venni az ecsetalga szaporodásnak. Ez első hallásra szöges ellentéte annak, amit előzőleg állítottam, de úgy gondolom, hogy a CO2 adagolás közvetlenül nem az algákat veszélyezteti, hanem inkább a növényzetet serkeni gyorsabb növekedésre, ami aztán az algák vesztét okozza. Ugyanez a folyamat zajlik le akkor is, ha a CO2 az akváriumi állatok anyagcseréjéből vagy szerves összetevők bomlásából keletkezik. A hidrogén-peroxidos vagy enzimes kezelés szintén csökkentheti az algák fejlődését, de a magyarázat ugyanaz: a megnövekedett bakteriális sűrűség magasabb CO2 kibocsájtáshoz vezet.

Tartsunk algaevő halfajokat.


A következő módszer a nemkívánatos algák távoltartására az algaevő halak betelepítése. Legfőképpen a Sziámi ormányosmárnát - Sziámi algaevő - (Crossocheilus siamensis) ajánlanám, úgy tartják, ez az egyetlen ismert hal mely pusztítja az ecsetalgát. A halnak rengeteg "hasonmása" van, erre figyelni kell a kiválasztásánál. Az algaevő halakat még az ecsetalga megjelenése előtt be kell telepíteni, lehetőleg az akvárium indításakor. Az etetést csökkentsük a minimális szintre, hogy az algaevők kénytelenek legyenek megkeresni az algát. Egy beállt akváriumban már az algaevő halak egy kis csoportja képes "kézben tartani" az algakérdést. Másik hasznos algapusztító állatként a rákokat lehetne megemlíteni. Yumato-numa-ebi-t, a japán mocsári rákot (Caridina japonica) szinte kizárólag csak Japánban és Tajvanon használják algaitásra. Ezen rákok Ázsiai vizekben élnek, Amano is említést tesz erről a fajról Nature Aquarium World könyvében, melyek a nálunk (USA - PE) kapható rákoknál sokkal színesebbek. Amano szerint ezek a legjobb algaevő állatok. A Caridina és a hasonló Neocaridina fajok még nem kaphatók az USA-ban. Nálunk a Palaeomonetes faj képviseli az akváriumban tartott édesvízi rákokat, mely Európában is honos és akvarisztikai üzletekben, horgászfelszerelési boltokban kapható. Én már mindkét fajt kipróbáltam és sikeresen irtottam velük a fonalas algákat. A jobb hatás érdekében a rákokat érdemes csoportosan tartani. Nem szabad megengedni, hogy a halak eleségét fogyasszák, mert akkor az algákkal elmaradoznak és természetesen nem tarthatók állandóan éhes halakkal sem. Estefelé helyezzük be a rákokat a medencébe, melyek egész éjjel algákat fognak legelni. Reggel aztán megetethetjük halainkat is, ekkor a jóllakott rákok már nem fogják rávetni magukat a halak eleségére. Ha az akváriumunkban az egyetlen élelemforrást a növények és algák jelentik számukra, akkor számítsunk rá, hogy ha elfogyott minden más élelem (pl. hulladék, törmelék), csípkedni kezdik majd a növényeinket is.

Vessük be a kémiát.


A réz kiirtja az ecsetalgát, de én ezt csak végső esetben javaslom. Bár csak 1986/7-ben kezdtem el foglalkozni az algairtó szerekkel, ezeket a vegyületeket már hosszú ideje használják az akvarisztikában. Más, a kereskedelemben kapható algairtóktól eltérően a réz az ecsetalgát is elpusztítja. Sajnos néhány akváiumi növényt is károsít (pl. Myriophyllum és Vallisneria), így használata óvatosságot igényel. Van viszont számos kivétel, melyre a réz nagyjából hatástalan pl. Echinodorus, Cryptocoryne, Anubias, Microsorum és sok más faj. A rezes kezelés legnagyobb előnye, hogy az akváriumi dekoráció és a növények a helyükön maradnak. Vannak növények - pl. a Cryptocoryneok - melyekre kifejezetten jó hatással van a rézkúra, míg az érzékeny algák kipusztulnak. Az egyetlen, amit ki kell halászni a medencéből, az a hal.

A kúra hatásossága érdekében a rézkoncentrációt 0.5 mg/l szintre kell emelni és tartani 7-10 napig. A réz legkönnyebben réz-szulfát fomájában adagolható, de más réz vegyület is megteszi. Egy rézteszt beszerzése mindenképpen ajánlott: a kezelés első szakaszában nagyobb mennyiséget kell adagolni, mivel a növények hasznosítják azt vagy más vegyületek kötik meg. Azért, hogy ezekből a fölösleges vegyületekből minél kevesebb legyen jelen a vízben a kezelés előtt érdemes aktív szenes előszűrést végezni vagy egy nagyobb vízcserét csinálni. A halak a kezelés után csak akkor tehetők vissza az akváriumba, ha visszaállt a kezelés előtti rézszint. Ez főleg a pontyfélékre és elevenszülőkre vonatkozik, mivel ők érzékenyebbek a rézre mint más halak. Ugyanez igaz a csigákra és más gerinctelen állatokra is. Pár halcsalád, pl. a sügérek kevésbé érzékenyen reagálnak a rézre és ha nehezen megoldható az áttelepítésük, akkor a medencében maradhatnak.

Összefoglalás.


Bemutattam pár módszert az ecsetalga terjedésének megelőzésére illetve kipusztítására. A fő metódusok a következők: a növények előkezelése fehérítővel, csökkenteni a vízben szabadon lévő tápanyagokat, algaevő állatok tartása és a rézkezelés. Tovább próbálkozom más módszerekkel is, úgyhogy lesz ez ügyben még egy-két szavam!
(Hans Frey - Az akvarista kislexikona)

 

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett!

 

Állatvilág

Akvarisztika.info


© 2008 Minden jog fenntartva - akvarisztika.info - Webmester - PCMed.hu