Akvarisztika.info

akvarisztika a mindennapokban

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

A vízinövények gondozása

A nővények ápolása három fő részből tevődik össze:
a.) Tápozás
b.) Fény
c.) Széndioxid

Fontos, hogy mind három tényező egyensúlyban legyen. 

a.) TÁPOZÁS

A nővények a gyökereken és a leveleken keresztül táplálkoznak. Ezeken keresztül jutnak hozzá az oly fontos ásványi sókhoz. Két típusú anyagot, elemet különböztetünk meg. A nővények felépítésében g/kg nagyságrendben előforduló elemeket makroelemeknek nevezzük. Makroelemek: Ca, P, Na, K, Mg, S, N. Vannak akik hozzászámolják a C, O és H is, de inkább alapvető, és nem ásványi összetevőknek tartják őket. A növények felépítésében az mg/kg és ennél kisebb nagyságrendben jelenlévő ásványi anyagokat nevezzük mikroelemeknek vagy nyomelemeknek. Fontosabb mikroelemek: Cu, B, Mg, Mo, Fe, Zn, Ni, Cl. Ha bármelyikből hiányt szenved, a növény megbetegszik (lyukad, foszlik, rothad, foltosodik stb). Ezért egy egészséges flórához, biztosítani kell a nyomelemekben gazdag táptalajt és vizet.
Táptalaj: Fontos, hogy a táptalaj N és F mentes legyen, mert máskülönben súlyos algásodáshoz vezet. Ezeket az elemeket nagyon szigorúan felül kell vigyázni, mert szükségesek, de egyben veszélyesek is. Ezért a természetben előforduló talajok közül csak az agyag, bizonyos vulkanikus kőzetek és a nagyon jól érett tőzeg (nem bolti) jöhet szóba. Az agyag nagyon gazdag nyomelemekben, de arra kell ügyelni, hogy ne a felszínről gyűjtsük be, hanem legalább egy ásónyom mélységről. Ehhez lehet vegyíteni egy két marék (egy marék kb egy 50x40 alaphoz) tőzeget is, vagy vékonyan alája szórni. Miután elterítettük és a domborzatot kialakítottuk, az agyagot le kell teríteni egy 3-4cm jól kimosott apró kavics (1-3mm) réteggel. Az akváriumot enyhén feltöltjük vízzel és jöhet az ültetés, csak ügyeljünk arra, hogy a talajt ne túrjuk fel felettébb. Miután feltöltjük, érdemes a vizet kétszer-háromszor lecserélni egymás után, úgy hogy még az üveg falát is letöröljük legalább egyszer. Ezennel elejét vesszük az algásodásnak (barnaalga).
A vulkanikus kőzetekről pedig nem nagyon van mit írni, mert az nehezen begyűjthető és megmunkálható ezen kívül pedig tartalmazhat kioldódó káros anyagokat is. A kereskedelemből beszerezhető spéci táptalaj a Sera-tól, JBL-től, AquaMedic-től, Dupla-tól stb. Saját utasítás szerint kell velük bánni. Mindemellett szükség van folyékony tápozásra is.

b.) FÉNY

Osztály Index CRI (0-100%)
1A 9 >=90%
1B 8 80-89%
2A 7 70-79%
2B 6 60-69%
3 5 40-59%
4 4 < 40%

Gondolom senkit sem lep meg, hogy a növények fényt is igényelnek és nem is akármilyent. Más összetevő hiányában, a nővény még eléldegél a sima vízben is, de fény hiányában a növény hamar megsínyli.
Fontos a fény mennyisége, de a minősége is. Itt olyan összetevők jöhetnek szóba mint a spektrum (színösszetétel), színhőmérséklet (Kelvin fok) , fényminőség (CRI-színvisszaadási index, Color Rendering Index), fényerősség vagy fényáram (lumen), teljesítmény (Watt), világítás időtartalma és még lehetne sorolni. Spectrum: Megfigyelték, hogy a fotoszintézis elősegítésében főleg két hullámhossz játszik nagyobb szerepet a kékes hullámhossz (420-460 nm körüli) és pirosas hullámhossz (650-680 nm körüli). Használt fénycsöveink spektrumában tehát jelen kell lennie e két színcsúcsnak, ha egészséges és szép növényeket szeretnénk az akváriumainkban látni és az algásodást elkerülni. Lényegében a nővény inkább csak ezeket a színeket "látja". CRI: A CRI azt szeretné kifejezni, hogy az adott fényforrás fénye mellett egy x színű tárgy milyen százalékban adja vissza a színét. Egyszerűbben, pl. a zöld mennyire marad zöld ha azzal a fényforrással világítom.

Az Osram és a Philips cég fénycsövein van egy hármas számcsoport, mint pld. 830, 765, 865, 965 stb. amelyikből az első az index szám. Így például a 765 szám azt jelenti, hogy a 7 index 70-79% RCI-re , a 65 index a fény 6500 Kelvin fokára utal. Más cégek 1A, 1B stb. jelöléseket használják.
Színhőmérséklet:
2000 K - 3000 K - kora reggeli és késő esti fény
3000 K - 4000 K - reggeli és esti fény
4000 K - 5500 K - nappali fény
5500 K - 6500 K - déli fény
Ajánlott, hogy a növényes akváriumok színhőmérséklet skálája 4500 - 8500 K között, a halak színét kiemelő fénycsövek 8500 - 1200 K között és a tengeri akváriumok 10000 - 20000 K között mozogjanak.
Fényerő: Egy akváriumnak a fényszükségletét fényerőben szokták megadni, és Watt/literrel számolni. Úgy tartják, a fényerőnek 0,5W/l felett kell megállapodnia, ahhoz hogy a növény a beadagolt széndioxidot fel is tudja használni. Az érték azonban hozzávetőleges, mert a Watt a teljesítményt mutatja, nem magát fényerőt.
Ezért hamarosan elkezdték használni a lumen/liter (lm/l) arányt is, ahonnan a lumen a fényáram (vagyis mennyi lux esik egy négyzetméterre), és a 30 lm/l feletti értéket ajánlották. A gond hamar beállt itt is, ugyanis a lumenben csak azt a sugárzási mértékegységet fejezik ki amelyet az emberi szem érzékel. Azt azonban nem biztos, hogy a növény egészében "látja". Más szóval, ha nekem egy neoncső 2350 lm-es, a növény lehet, hogy csak 1400 lument "lát" belőle.
Így létrehoztak két másik mértékegységet amit PAR-nak (Photosynthetic Active Radiation) PUR-nak (Photosynthetic Usable Radiation) neveznek és a növény által felhasználható, hasznos sugárzást hívatott kimutatni. Persze, kevés cég van aki ezt a cső technikai adataiban megjelöli.
A lényeg mindezek után az lenne, hogy a neoncsöveink rendelkezzenek minőségi piros és kék csúccsal a növények számára, és legalább egy közepes zöld csúccsal az emberi szem gyönyörére.
Időtartam: A gyengébben világított akváriumok világítási időtartama elnyúlhat akár 10-14 órára, azonban a növényes akváriumokat megfelelő fényerősséggel csak 8-9 órát világítsuk. Egyes cégek (pl. JBL) és aquascaping-esek az algásodás veszélyének csökkentésére ajánlják ennek az időnek a megosztását egy 2-4 órás fényszünet bevezetésével. Mások 2-3-3, 3-3-3, 2,4,2 stb. világítási periódusokat állítanak fel, amelyben a középső időtartamban, maximális erősséggel világítanak, miközben a kezdet és vég stádiumban kb. a fényerő felével.

c.) SZÉNDIOXID - CO2

A széndioxid szempontjából csak a házi készítésű DIY (do it yourself) élesztős módszert ismerem, tapasztalatom tehát korlátozott. Íme egy jól bevált recept:

Hozzávalók:

1½ csésze cukor
20 g zselatin (én Oetker-t használok)
½ teáskanál élesztő
5½ csésze víz (250 ml)

Elkészítési mód:

- ½ csésze hideg vízben feloldjuk a zselatint, hagyjuk 5 percet állni, hogy ne csomósodjon
- egy lábosba 2 ½ csésze meleg vízben feloldjuk a cukrot
- hozzáadjuk a zselatint
- tűzre tesszük, sűrűn kavargatjuk és az első fellobbanásnál félrevesszük
- miután annyira lehűlt, beleöntjük a egy 2 l-es palackba
- hűtőbe tesszük míg megkeményedik (pár óra)
- majd hozzátöltünk 2 ½ langyos vizet, amelyben előzőleg feloldottuk az élesztőt.

Az élesztős víz így csak a felső felületet tudja oldani, és konstanssá válik a CO2 kibocsátás. Ha a kotyvalék már nem hatásos, újra hűtőbe vele, és ami még nem használódott el a cukorból az újra megkeményedik, le róla a vizet és egy újabbat rá (élesztőset), még működik  kb. 2 hetet. Ez azért szükséges, mert idővel elsavasodik az oldat. A savasságát fel lehetne számolni egyszerű szódabikarbonáttal is, de attól hirtelen habzik egyet és sok CO2 veszít. Ne száraz élesztőt használjatok, mert attól habosodik az oldat. Ez kb. 40 napig elegendő.
Lehet fele mennyiségű cukrot is tenni és akkor nagyobb térfogat jut az élesztős víznek. Így későbbre savasodik el.
Nekem volt olyan oldatom is ami majdnem 3 hónapot tartott.

Szöveg és fotók: András

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett!

 

Állatvilág

Akvarisztika.info


© 2008 Minden jog fenntartva - akvarisztika.info - Webmester - PCMed.hu