Akvarisztika.info

akvarisztika a mindennapokban

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Melyik faj legyen az év hala 2014-ben?

Sügér

Újra meghirdették Az év hala közönségszavazást, az érdeklődők a garda, a sügér és a magyar bucó közül választhatják ki a nyertest az év végén záruló internetes voksoláson.
A 2014. év halára a Magyar Haltani Társaság honlapján (http://haltanitarsasag.hu) lehet szavazni, ahol folyamatosan nyomon követhető a három fajra leadott voksok állása. A választható fajok képe mellett az érdeklődők a garda, a sügér és a magyar bucó környezeti igényeiről, hazai elterjedéséről és jelentőségéről is olvashatnak.
Harka Ákos, a társaság elnöke elmondta, hogy a versengés három résztvevője közül a garda - amellett, hogy vészesen megfogyatkozott vizeinkben - azért került a listára, mert a társaság Herman Ottó halálának 100. évfordulója alkalmából a Balaton "látott halával" szeretné felhívni a figyelmet a nagy polihisztor munkásságára és A magyar halászat könyve című művére.
A horgászok javaslatára kapott lehetőséget a megmérettetésre a széles körben elterjedt és népszerű sügér. A természetvédők jelöltje pedig az a fokozottan védett, példányonként 100 ezer forint eszmei értéket képviselő magyar bucó, amely az utóbbi időkben néhány tisztábbá vált folyóvízbe is visszatért. Magyarországi állománya azonban még mindig messze elmarad a megfelelő szinttől, ezért továbbra is megkülönböztetett figyelmet igényel.
Harka Ákos hangsúlyozta: a most meghirdetett és a hagyományoknak megfelelően ez év utolsó napjáig tartó voksolás kitűnő alkalmat kínál arra, hogy ismertebbé tegyék az őshonos halakat, bemutassák természeti értékeinket.
A korábbi években a nyúldomolykó, a kősüllő, a széles kárász és a menyhal nyerte meg a közönségszavazást.

Forrás MTI

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett!

 

Állatvilág

Szavazások

Mekkora a legnagyobb akváriumod?
 
Hány éve akvarizálsz?
 

Akvarisztika.info


© 2008 Minden jog fenntartva - akvarisztika.info - Webmester - PCMed.hu