Akvarisztika.info

akvarisztika a mindennapokban

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Felfúvódnak a korallok, hogy ne temesse be őket a homok

Szokatlan módon képes kiszabadulni a homok fogságából a korallok egy csoportja: felfújják, majd újra leeresztik magukat, ahogy arról egy videofelvétel tanúskodik.

CorallimorphariaEddig is ismert volt, hogy a hamis korallok (Corallimorpharia) képesek kiszabadulni a homokos tengerfenék fogságából, csak rejtély volt, hogyan teszik ezt. Pim Bongaerts, a Queensland Egyetem kutatója most az úgynevezett time-lapse technika segítségével derített fényt a titokra. A Coral Reef című szaklapban közölt kutatást a BBC online hírszolgálata (bbc.co.uk) ismertette.

A homok folyamatosan mozog a tengerfenéken, így a koralloknak meg kell akadályozni, hogy az betemesse őket. Bongaerts laboratóriumi akváriumokba helyezett néhány hamis korallt, és betemette őket üledékkel. Ezt követően húsz órán át tíz másodpercenként lefényképezte őket, ezekből a képkockákból állt össze a videofelvétel.

Az ismertebb kőkoralloktól eltérően a hamis korallok nem rendelkeznek meszes vázzal. Sokuk a homokos tengerfenék lakója, és különös életstílust fejlesztett ki. Míg a legtöbb korall a korallzátonyt alkotó meszes aljzathoz rögzül, a gombakorallok képesek mozogni, és jobb élőhelyekre vándorolni. A mozgáshoz egyes testrészeiket felfújják, majd leeresztik. Ezen felül, mint azt a videofelvétel tanúsítja, hasonló technikával szabadulnak ki a homok fogságából is. Ritmikus pulzálással fújják fel, majd eresztik le egész testüket, így néhány óra alatt lerázzák magukról az üledéket - magyarázta Bongaerts.

London/Budapest, 2012. február 12., vasárnap (MTI)
Kép:
wikipedia

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett!

 

Állatvilág

Szavazások

Mekkora a legnagyobb akváriumod?
 
Hány éve akvarizálsz?
 

Akvarisztika.info


© 2008 Minden jog fenntartva - akvarisztika.info - Webmester - PCMed.hu