Akvarisztika.info

akvarisztika a mindennapokban

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Első ízben kaptak lencsevégre eszközhasználó halat

Az ausztráliai Nagy Korallzátony felderítése közben egy búvár megfigyelte, amint egy ajakoshal kagylót tart a szájában, és egy sziklának ütögeti; kisvártatva meg is lett a jutalma, hozzájutott az áhított lágy részekhez. Az akciót sikerült fényképekkel megörökíteni - ezek az első felvételek, amelyek egy hal eszközhasználatát mutatják be.

Az eszközhasználó halakra azonban kevés példa akad, különösen a természetben. A lövőhalak vízsugárral ejtik el szárazföldi zsákmányukat, azonban vita tárgya, hogy ez eszközhasználatnak minősül-e. Akadt néhány jelentés olyan halakról, amelyek meszes vázú élőlényeket (kagylót, tengeri sünt) ütögettek sziklához vagy korallhoz, de fényképes bizonyíték nélkül - közölte Culum Brown, a sydneyi Macquarie Egyetem viselkedésökológusa a Science magazin hírportálja szerint (http://news.sciencemag.org). A kutató a jelen esetet leíró, a Coral Reefs című szaklapban megjelenő tanulmány egyik szerzője.
A mobiltelefonnal lefényképezett ajakoshal (Choerodon schoenleinii) a tudós megítélése szerint szemmel láthatóan pontos ütéseket mért a kagylóval a sziklára, amely alatt kagylóhéjtörmelék tanúskodott arról, hogy a hal nem első alkalommal végezte ezt a tevékenységet.

Forrás: mti.hu

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett!

 

Állatvilág

Szavazások

Mekkora a legnagyobb akváriumod?
 
Hány éve akvarizálsz?
 

Akvarisztika.info


© 2008 Minden jog fenntartva - akvarisztika.info - Webmester - PCMed.hu