Akvarisztika.info

akvarisztika a mindennapokban

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Aligátorhal

A most bemutatásra kerülő halat, nem kifejezetten akvarisztikai célokra alkalmas hal. De impozáns méretei és rendhagyó megjelenése miatt megérdemli, hogy néhány szót szóljunk róla. Ezt a halat úgy kellene elképzelni, mintha egy hatalmas szürkeharcsa méretű test elejére odaragasztanánk egy óriási csuka fejét. Az olyan típusú élőlényekre, mint az Aligátor halra szokás az „élő őskövületek” kifejezést használni. Testfelépítése, életmódja és biológiája 100 millió év alatt jottányit sem változott. Az Aligátorhal (Atractosteus spatula) a csontos halak (Osteichthyes) főosztályának kajmánhal-alakúak (Lepisosteiformes) rendjébe és a kajmánhalfélék (Lepisosteidae) családjába tartozó faj. Nevét megnyúlt, nagy, hegyes fogakkal zsúfolt állkapcsáról kapta, amely emlékeztet az aligátoréra. Kifejlett példányai pedig már valós veszélyt jelentenek a névadó hüllőkre is.

aligátorhal (Atractosteus spatula)

Ezek az édesvízi halak leginkább már csak Észak-és Közép-Amerikában, Montana-ban és Dél-Quebec környékén találhatóak meg. Kisebb fajtái azonban Costa Rica-ban is élnek. Korábban viszont sokkal nagyobb területen éltek. Ásatások útján kerültek elő leletek és fossziliák Európából, Afrikából, Dél-Ázsiából és Dél-Amerikából is.

Angolul garpikes-nak is nevezik, mely nevüket az angolszász lándzsa szóról kapták. A kajmán-hal féléket hosszú és túlméretezett orr jellemzi, de az Aligátor halnak rövid, széles, lapát alakú a feje, így nevét inkább kiérdemelte, mint például a mi csukáink, akiket szintén szoktak a krokodil pofájú elnevezéssel illetni. Bőrük egy réteg kemény, rombusz alakú pikkely található, amik egy védő páncélhoz hasonlatosan fedik a hal testét.

Ezek a vad külsejű halak közel 2,5 - 3 méter hosszúra, és kb. 130 kg tömegűre is képesek megnőni. Az életkoruk akár a 20 évet is meghaladhatja. Hatalmas termete és falánk, agresszív természete ellenére még sosem jegyezték fel, hogy akár egy példányuk is emberre támadott volna.

Atractosteus spatula

Falánk és igen hatékony ragadozó. Nagy szája tele van éles, hegyes fogakkal, melynek köszönhetően nincsenek természetes ellenségeik. Nem tartoznak a legfürgébb halak közé, de ha kell, erőteljes farok úszóik segítségével képesek lenyűgöző sebességgel, hirtelen rárontani zsákmányukra. Általában mozdulatlanul, a vízfelszín közelében várják a kisebb halakat. Sikeres fennmaradásuk egyik oka az, hogy rendkívüli az alkalmazkodó képességük és jól megélnek még a zord vizekben is. Speciális úszóhólyagjuk van, amit ki tudnak tölteni légzésre használt oxigénnel, aminek segítségével, még az oxigénhiányos környezetben is jól elvannak.

A kajmán-halak családjának hét ismert faja él a Földön. És szerencsére egyik sem veszélyeztetett faj. Az USA délkeleti részén, ahol az Aligátor hal is előfordul, nagyra becsülik ezeket a rendkívül harcosan küzdő halakat. Nagy sportértékkel bír egy ilyen óriás kifogása.  Húsa ugyan ehető, de rendkívül szálkás, ezért csak ritkán fogyasztják. Ikrái miatt sincsenek veszélyben, hiszen az emberi szervezet számára azok erősen mérgező hatásúak.

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett!

 

Állatvilág

Szavazások

Mekkora a legnagyobb akváriumod?
 
Hány éve akvarizálsz?
 

Akvarisztika.info


© 2008 Minden jog fenntartva - akvarisztika.info - Webmester - PCMed.hu