Akvarisztika.info

akvarisztika a mindennapokban

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Agresszívvá teszi a halakat a leggyakrabban használt szorongásoldó

Agresszívvá teszi a halakat a leggyakrabban használt szorongásoldóA leggyakrabban használt nyugtató-szorongásoldó gyógyszerek kicsiny adagja a folyóvizekbe kerülve jelentősen megváltoztatja a halak magatartását: a félénk állatot merésszé, antiszociálissá és falánkká teszi - derítették ki svéd kutatók.

A benzodiazepinek osztályába tartozó oxazepamról, a világszerte legszélesebb körben használt nyugtató-szorongásoldók hatóanyagáról a szakemberek feltételezik, hogy vizes környezetben igen stabil. A szer oly módon fejti ki a hatását, hogy fokozza azoknak az idegsejteknek a jeleit, amelyek elfojtják az agy aktivitását, segítve a betegeket abban, hogy ellazuljanak.

A svéd Umea Egyetem szakemberei Tomas Brodin vezetésével az oxazepam hatásait kutatták természetes vizes környezetben: a Svédország legsűrűbben lakott részén áthaladó Fyris folyóban, Uppsalánál mérték a gyógyszer koncentrációját. Kimutatták, hogy a sügér (Perca fluviatilis) hatszor nagyobb koncentrációban halmozza fel izmaiban a szert, mint amennyit a folyóvízben mértek - írták a Science című tudományos folyóiratban pénteken megjelent tanulmányukban. A szer hasonló mértékű koncentrációját mutatták ki a vizekben szerte a világon a lakott települések közelében - magyarázta Micael Johnson, az Umea Egyetem ökológusa, a tanulmány társszerzője. A szakemberek ezután akváriumba helyezett fiatal sügéreket kétféle koncentrációban tették ki oxazepam hatásának: a Fyris folyóban mért kétszeresét, valamint majdnem ezerszeresét adagolták nekik. Már az alacsonyabb szintű hatóanyag is drámaian megváltoztatta viselkedésüket.

Forrás: MTI

Hozzászólások  

 
#1 radafuck 2013-03-18 08:36
Mi ebből a tanulság? Ne etesd a halakat nyugtatóval. :-)
 

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett!

 

Állatvilág

Szavazások

Mekkora a legnagyobb akváriumod?
 
Hány éve akvarizálsz?
 

Akvarisztika.info


© 2008 Minden jog fenntartva - akvarisztika.info - Webmester - PCMed.hu