Akvarisztika.info

akvarisztika a mindennapokban

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

A tél fogságában - Mit tegyünk az állatok védelmében?

A tél fogságábanA tél során bizony megesik, hogy napokig nem áll el a hó, és akár méteres hófalak képződnek az utakon. Ilyenkor szinte megáll az élet: gyakorta nem járnak a tömegközlekedési eszközök, nem tudjuk elhagyni otthonunkat, rengetegen kényszerű tétlenségre vannak kárhoztatva. Az emberek még csak-csak megoldják a gondjaikat, de mi a teendő ilyenkor házi kedvencekkel?

Szerencsére a kereskedésekben és a nagy bevásárlóközpontokban hozzá lehet jutni a több hónapig is elálló száraz- , illetve konzerv eledelekhez. Ezeknek a téli időszakra történő felhalmozása mindenképpen célszerű ötlet, így kutyáink és macskáink nem fognak az éhségtől szenvedni a kieső napokon.

Legyen otthon tartalék ennivaló!

Vannak persze olyan állatok, amelyek a főtt ételt részesítik előnyben, ilyenkor nincs hát más megoldás, főzni kell. Ha viszont nem szeretnénk minden egyes napot állateledel készítésével eltölteni, az is megoldható, hogy nagyobb adagot készítünk, amelyet kisebb adagokra szétporciózva és kis műanyag dobozokba becsomagolva a mélyhűtőbe tesszük az ínségesebb napokra. Egy kis csomagot csak elő kell venni, betenni a mikrohullámú sütőbe és megmelegíteni.

Az akváriumi halak egyik fő eledele a tubifex (Tubifex tubifex, azaz csővájóféreg). Sokan undorodnak tőle, a halak viszont annál inkább kedvelik. Ezeket a férgeket a húsipari kombinátok, illetve vágóhidak vízelvezető rendszereinél az iszap alól "bányásszák ki", ami különösen a téli időszakban nagyon kemény feladat. Ha rettenetesen hideg van, és befagy a lelőhely, akkor akadozik az ellátás. Ebben az esetben vagy száraztáppal etessük a halakat, vagy kapható lefagyasztott állapotban is tubifex, szúnyoglárva, artémia (rák) és egyéb halnyalánkság. Egy-egy fagyasztott tubifexkockát szűrő alatt a csap alá kell tenni és átmosni, a felengedés és vízzel történő átöblítés után a halak szívesen elfogyasztják azt. De vehetünk számukra állatkereskedésekben vagy szakboltokban kapható, hálózatról üzemeltethető, előre beprogramozható önetetőt is, amely meghatározott időközönként adagolja a szárazeledelt.

A teknősök, kígyók, gyíkok hosszabb időt (napokat, esetleg heteket) is kibírnak, így ők jobban bírják az éhezést. Pár napos fennakadás nem okoz számukra érezhető kiesést, sőt jobb étvággyal fognak enni a következő etetéskor.

Fontos megjegyezni, hogy a párizsi (parizer) nem való állatainknak, ezért azt még végszükségben se adjuk!

Madaraink magkeverékét szintén a kereskedésekben vehetjük meg. Mivel a téli időszakban kevés fehérjéhez és vitaminhoz jutnak, készítsünk nekik főtt és sajtreszelőn lereszelt tojást és sárgarépát, megmosott és apróra vágott salátát, valamint egy kis zsemlemorzsát, hogy a keverék ne ragadjon össze.

Mindenképpen fontos, hogy mindig legyen otthon tartalék ennivaló, amelyet végszükség esetén fel tudunk használni. Azonban még ebben az esetben is gondosan ügyeljünk a szavatossági időpontokra, mert a lejárt élelmiszer többet árthat, mint használ.

MTI 2012. február 9., csütörtök

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett!

 

Állatvilág

Szavazások

Mekkora a legnagyobb akváriumod?
 
Hány éve akvarizálsz?
 

Akvarisztika.info


© 2008 Minden jog fenntartva - akvarisztika.info - Webmester - PCMed.hu