Akvarisztika.info

akvarisztika a mindennapokban

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

A lazacok kiszagolják ragadozóikat

Salmo salarA lazacok képesek meghatározni, hogy a rájuk leselkedő emlős ragadozó evett-e korábban lazacot - derítették ki brit kutatók.

Korábbi kutatások kimutatták, hogy egyes halak észlelik a ragadozóhalak jelenlétét, ez azonban az első eset, amely bizonyítja, hogy emlős támadókat is képesek érzékelni. A walesi Swansea Egyetem kutatói egy Y-alakú akváriumban vizsgáltak atlanti lazacokat.
A tartály két ágába különböző szaganyagokat engedtek - az egyikbe olyan vidrákét, amelyek előtte lazacot fogyasztottak, a másikba lazacmentes diétán tartottakét. A lazacok különböző ágakban eltöltött idejét mérve maghatározták, mely szagokat kerülték.
A halak az idő 85 százalékában kerülték azt a területet, ahova a lazacevő vidrák szagát engedték, a másik ágban azonban előszeretettel tartózkodtak - írja a BBC hírportálja (www.bbc.co.uk).
Sikerült tehát bizonyítani, hogy a lazacok egyrészt csupán kémiai ingerek alapján képesek felismerni a rájuk leselkedő veszélyt, másrészt azt, hogy nem csak a ragadozó saját szagát, hanem étrendjét is felismerik - mondta Laura Roberts, az Animal Behaviour Journal című szaklapban megjelent kutatás társszerzője.
A lazac e képessége lehetővé teszi, hogy ne csak egy, hanem minden rá veszélyes ragadozó jelenlétét felismerje anélkül, hogy mindnek külön meg kelljen tanulnia a szagát.

Forrás: MTI

Fotó: http://hu.wikipedia.org

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett!

 

Állatvilág

Szavazások

Mekkora a legnagyobb akváriumod?
 
Hány éve akvarizálsz?
 

Akvarisztika.info


© 2008 Minden jog fenntartva - akvarisztika.info - Webmester - PCMed.hu