Akvarisztika.info

akvarisztika a mindennapokban

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

A cápák többet érnek élve, mint holtan!

CápaEgy cápa élve jóval több pénzt hozhat, mint amennyi húsának eladásából származhat - állapította meg egy ausztrál tanulmány.

A cápák szó szerint dollármilliókat érnek - magyarázta Mark Meekan, az Ausztrál Tengertudományi Intézet kutatója. Az általa vezetett vizsgálat szerint a csendes-óceáni Palau szigetországban egyetlen cápa turisztikai vonzereje 179.000 dolláros bevételt hoz évente. Egy cápa átlagos élettartamára vetítve ez 1,9 millió dollárt tesz ki - írja a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása (www.derstandard.at).

A vizsgálat adataiból kiderült, hogy az állatok turisztikai erőforrásként sokkal többet érnek, mint kifogott halként - hangsúlyozta Meekan. Palauban a cápanéző búvártúrák a bruttó nemzeti termék nyolc százalékát teszik ki. Ezen kívül az ágazat több mint egymillió dollár bért is termel. Palau volt az első ország, amelyik 2009-ben cápavédelmi területté nyilvánította felségvizeit. Tavaly Honduras és a Maldív-szigetek is követték példáját.

A cápauszony elsősorban Kínában kelendő az ínyencek körében. Mivel azonban e ragadozó halak későn érik el az ivarérett kort, és kevés utódot nemzenek, vadászatuk veszélyezteti globális állományukat. Számos fajt veszélyezteti a kihalás. Matt Rand, az amerikai Pew Environment Group környezetvédelmi szervezet cápaszakértője szerint ezért a cápaturizmus "fejlődőképes gazdasági hajtóerő lehet". Jelen tanulmány remélhetőleg több érintett országot ösztönöz majd arra, hogy védje cápáit, és ebből gazdasági hasznot is húzzon.

Forrás: mti.hu

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett!

 

Állatvilág

Szavazások

Mekkora a legnagyobb akváriumod?
 
Hány éve akvarizálsz?
 

Akvarisztika.info


© 2008 Minden jog fenntartva - akvarisztika.info - Webmester - PCMed.hu