Akvarisztika.info

akvarisztika a mindennapokban

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Lymphocystis

LymphocystisVírusos halbetegség, amely a halak bőrét támadja meg és elváltoztatja a nyálkahártya sejtjeit. Szaporodási folyamatuk gyors.

Tünetek: Kezdetben az úszók szélein látható fertőzés, sejtdaganatok képződnek. Az úszókról átterjed a testre, ahol szabad szemmel látható daganatok keletkeznek a bőrön. Ha ezt a területet végigsimítjuk, kemény kitüremkedésekként érződnek.

Okok: A vírus megtámadja a halat, majd táplálkozási folyamataiban egyre inkább átveszi az uralmat a hal szervezete felett. A vírus készteti a halakat a kóros sejtburjánzásra. Ezek egy idő után szétdurrannak, és vírusok milliói lepik el az akváriumot. A kórokozók innentől kezdve nagyobb mennyiségben mozognak a vízben, megfertőzve más halakat is.

Kezelés: A vírusos megbetegedések sajnos nem kezelhetők olyan hatásosan, mint a parazitás, ill. bakteriális fertőzések. Elsődlegesen, ha észrevesszük az úszó szélén a tüneteket, akkor emeljük ki a halat, és ha mód van rá egy éles ollóval,  távolítsuk el a fertőzött úszórészt, majd adjunk a vízhez gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő szereket. Nem szabad a vágást túl mélyen megejteni, ilyenkor inkább ne bántsuk az úszót, mert ha nem sikerül maradéktalanul eltávolítani a kóros részt, akkor csak súlyosbítjuk a problémát. Ha sikerült a vágásos módszer, különítsük el a gyengélkedő halat. Vizüket mindenképpen kezeljük speciális szerekkel, pl.: Sera baktopur, hogy más kórokozók ne fertőzhessék meg az úszót. Majd sera cyprinopur vírusirtó. Mindkét gyógyszer egyidejűleg használjuk. Állatorvosi tanácsra akár többféle gyógyszer is használható egyszerre.

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

 

Állatvilág

Akvarisztika.info


© 2008 Minden jog fenntartva - akvarisztika.info - Webmester - PCMed.hu