Akvarisztika.info

akvarisztika a mindennapokban

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Lymphocystis

LymphocystisVírusos halbetegség, amely a halak bőrét támadja meg és elváltoztatja a nyálkahártya sejtjeit. Szaporodási folyamatuk gyors.

Tünetek: Kezdetben az úszók szélein látható fertőzés, sejtdaganatok képződnek. Az úszókról átterjed a testre, ahol szabad szemmel látható daganatok keletkeznek a bőrön. Ha ezt a területet végigsimítjuk, kemény kitüremkedésekként érződnek.

Okok: A vírus megtámadja a halat, majd táplálkozási folyamataiban egyre inkább átveszi az uralmat a hal szervezete felett. A vírus készteti a halakat a kóros sejtburjánzásra. Ezek egy idő után szétdurrannak, és vírusok milliói lepik el az akváriumot. A kórokozók innentől kezdve nagyobb mennyiségben mozognak a vízben, megfertőzve más halakat is.

Kezelés: A vírusos megbetegedések sajnos nem kezelhetők olyan hatásosan, mint a parazitás, ill. bakteriális fertőzések. Elsődlegesen, ha észrevesszük az úszó szélén a tüneteket, akkor emeljük ki a halat, és ha mód van rá egy éles ollóval,  távolítsuk el a fertőzött úszórészt, majd adjunk a vízhez gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő szereket. Nem szabad a vágást túl mélyen megejteni, ilyenkor inkább ne bántsuk az úszót, mert ha nem sikerül maradéktalanul eltávolítani a kóros részt, akkor csak súlyosbítjuk a problémát. Ha sikerült a vágásos módszer, különítsük el a gyengélkedő halat. Vizüket mindenképpen kezeljük speciális szerekkel, pl.: Sera baktopur, hogy más kórokozók ne fertőzhessék meg az úszót. Majd sera cyprinopur vírusirtó. Mindkét gyógyszer egyidejűleg használjuk. Állatorvosi tanácsra akár többféle gyógyszer is használható egyszerre.

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett!

 

Állatvilág

Akvarisztika.info


© 2008 Minden jog fenntartva - akvarisztika.info - Webmester - PCMed.hu