Akvarisztika.info

akvarisztika a mindennapokban

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Darakór

Ichthyophthirius multifiliis

DarakórA darakór talán a leggyakoribb halbetegség. Valószínűleg nincs olyan akvarista, aki nem találkozott volna vele. A betegségek terjedése 80%-ban újonnan vásárolt halakkal kerül be az akváriumba.

A zsúfolt tartás és a sok szállítás miatt a halakat erős külső ingerek, ún. stressz éri. Ennek következtében az immunrendszerük gyengül, így utat engedve a fertőzéseknek. Egy egészséges hal sokkal jobban ellenáll a legtöbb fertőzésnek. Fontos ezért a megelőzés. Minden új hal érkezésekor előbb egy karantén medencébe kell azokat helyezni. Kellő megfigyelés után, kb. két tünetmentes hét elteltével helyezhetők végleges helyükre.

Amikor már megtörtént a fertőzés, akkor meg kell kezdeni a halak gyógykezelését. Első és talán a legfontosabb a helyes diagnózis felállítása. Zavaró lehet az is, hogy egy betegségnek több elnevezése van, az utóbbi időben azonban az Ichthyophthirius multifiliis okozta betegséget darakórként jegyzik. Találó elnevezés, mert előre haladott állapotban fehér pettyek jelzik a hal testén a parazita jelenlétét. A fertőzés nem csak a bőrön, a pikkelyek között látható, hanem a kopoltyúlemezek között is megtalálható.

A kezdeti jelek –amikor a fehér pettyek még nem vehetők észre – hogy a halak egy sarokban együtt állnak, néha hirtelen, gyorsan elúsznak, majd ugyan oda visszaúsznak. Légzésük, kopoltyúmozgásuk gyors. Egy-egy kiúszás alkalmával az oldalukat, kopoltyúfedőiket nagyobb kövekhez, faágakhoz, talajhoz dörzsölik. Így próbálnak a bőrükbe fúródott csillós egysejtűtől megszabadulni.

DarakórKésőbb megjelennek a fehér pontok a bőrön, ekkor már a diagnózis biztosan felismerhető.

Ha az akvaristának van mikroszkópja, 100%-ig biztos lehet a diagnózis felállításában. A hal testéről könnyen lekaparható a parazita és megvizsgálható.
Teste bab formájú és oldalán végig csillók mozognak.

Minél előbb meg kell kezdeni a gyógykezelést!
Erős fertőzés esetén nincs remény a halak felépülésére. Az Ichthyophthirius multifiliis fejlődése során, több cikluson megy keresztül. Először befúródik a hal bőrébe, ahol szövetnedvekkel táplálkozik. Itt fejlődik úgymond anyaparazitává. Fejlettségének ebben a stádiumában elereszti gazdaállatát, és növényen vagy a talajon betokozódik, cystát termel. A hal testén maradt apró seb utat enged a másodlagos, bakteriális és gombás fertőzéseknek. A tok belsejében egy osztódás zajlik, majd pár óra elteltével 100-1000 “új” parazita hagyja el a felrepedt tokot. Ezek a csillósok, a rajzók, szabad úszással keresnek új gazdaállatot, amelynek hámrétegébe, kopoltyúhámjába belefúrják magukat, és kezdődik a körforgás előröl. A betokozódott és a hal testében levő parazitára nem hat a gyógyszer, ezért azt folyamatosan kell alkalmazni.

Vásárolhatók különféle halgyógyszerek, de régóta használt és bevált ellenszer a malachitzöld. Ez egy kékeszöld színű trifenil-metán-színezék, kémiai képlete C23H25N2Cl.

A kereskedelemben kapható kiszerelésnél legyünk körültekintőek. A helyes alkalmazáskor három különböző töménységet kell használni három napon át, majd egy hét múlva meg kell ismételni. Az első napon egy ezrelékes hígításban, a második napon 0,5 ezrelékesben a harmadik napon pedig 0,25 ezrelékes hígításban kell alkalmazni. A vásárolható oldat sajnos mind azonos töménységű. Ezért a helyes használatkor első nap az egyik fiola teljes tartalmát vegyítsük el a medencében, a második nap a második fiola felét, a harmadik nap pedig a maradék felét öntsük az akvárium vizébe. Természetesen az aktívszenes szűrőt a kezelés idejére ki kell kapcsolni! A kezelés várható időtartalma kb. 1 hét, amit addig kell alkalmazni, amíg a fehér pontok eltűnnek, a halak visszanyerik életkedvüket.

A malachitzöld hamar lebomlik a vízben, ezért kell folyamatosan alkalmazni. A helyes alkalmazásnál a víz zöldes színű. A kezelés megelőzés céljára is alkalmas, ami után kb. kilenc hónapig védettek a halak egy újabb fertőzéssel szemben.

Hozzászólások  

 
#5 TerranceSmall 2018-02-10 06:07
I have checked your blog and i've found some duplicate content,
that's why you don't rank high in google, but there is a tool that can help you to create 100% unique articles, search
for; Boorfe's tips unlimited content
Idézet
 
 
#4 decaptcha 2018-01-03 14:18
Helⅼo there, Yoս haѵe ɗ᧐ne an incredible
job. I ѡill definitеly digg it and personally sugɡest to my friends.
Ӏ am sᥙre they will be benefited from thіѕ site.
Idézet
 
 
#3 Free Chat with Girls 2017-12-24 18:26
What's Happening i'm new to this, I stumbled upon this I have discovered
It absolutely useful and it has helped me out
loads. I am hoping to contribute & help other users like its helped
me. Good job.
Idézet
 
 
#2 Humancoder 2017-12-13 21:01
If you desire to increase yօur familiarity јust kеep visiting
tһіѕ web site and Ƅe updated witһ tһe most recent news posted here.
Idézet
 
 
#1 Captchaboss 2017-12-13 20:06
You гeally make it seеm so easy ѡith yߋur presentation bᥙt I fіnd this matter to Ьe actually ѕomething that I thіnk
I ᴡould never understand. It seems too complicated and veгy broad for me.

I'm ⅼooking forward f᧐r youг next post, I wіll try to ɡet
tһe hang of іt!
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

 

Állatvilág

Akvarisztika.info


© 2008 Minden jog fenntartva - akvarisztika.info - Webmester - PCMed.hu