Akvarisztika.info

akvarisztika a mindennapokban

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Colisa betegség

Ezt a betegséget a stressz, a hirtelen hőmérsékletváltozás vagy a víz minőségének drasztikus romlása okozza. Halálos is lehet, főként a pontyféléket (barbus, rasbora és tanichtys), a tengeri halakat és az üvegsügéreket (chanda ranga) támadja meg. Tünetei nagyon hasonlítanak a darakórra, ezért könnyen összetéveszthetjük.

Okok: A betegséget a dinophyciaek csoportjába tartozó mikroszkopikus paraziták okozzák, melyeket a klorofil nélküli algák közé sorolnak: nevezetesen az Amyloodinium, mely a tengervizekben él, és az Oodinium pillularis, amely az édesvizekben található meg.

Colisa betegségTünetek:
A halat finom, aranyos fátyol borítja, melyen apró fehér pettyek láthatók. Ezek kisebbek, mint a darakórért felelős Ichthyophthirius multifiliis. A beteg hal a dekoráció elemeihez dörzsölgeti a testét, de amikor a betegsége súlyosbodik, tehetetlenül hever az akvárium alján, és nem eszik, a bőre foszlányokban leválik róla.

Kezelés: Ugyanazokat a készítményeket lehet használni, csak nagyobb dózisban, mint amelyeket a darakór ellen alkalmazunk. A réztartalomra vonatkozó tanácsunk ebben az esetben is érvényes. Az utóbbi időben gyakran tapasztalható, hogy az édesvízi parazita (oodinium) rezisztens a kezeléssel szemben, s így a halak fertőzöttek maradnak.

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett!

 

Kapcsolódó cikkek

Állatvilág

Akvarisztika.info


© 2008 Minden jog fenntartva - akvarisztika.info - Webmester - PCMed.hu