Akvarisztika.info

akvarisztika a mindennapokban

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Bélostorosok

A halak bélrendszerében élnek, haszonélvező létformák (élősködők). A legtöbb esetben semmiféle külső tünetet nem okoznak, kivéve, ha a hal beteg vagy legyengült, és (vagy a) tápláléka nem megfelelő. Ezek az élősködők a részben emésztetlen táplálékokat és az ürülékben található, emésztetlen fehérjéket fogyasztják.

Tünet: Komolyabb probléma esetén a halak színe sötétebb, úszóik állapota szabálytalan, széle foszlott lehet. Gyakran "indokolatlan" fogyás, kedvetlenség is megfigyelhető. Leginkább a különféle Cichlidákat, elsősorban a nagyobb termetű dél-amerikai fajokat (pl. Diszkoszhal) veszélyeztetheti.
Okok: Ha a halak melegvérű élőlény húsát fogyasztják (sertés, csirke, marha, stb.), az elősegíti a betegségkialakulását, ugyanis a halak más halak vagy alsóbbrendű állatok fogyasztására specializálódtak. Fontos tehát az etetésnél, a tápokat jól válogassuk meg, különben ezek az ostorosok károkat okozhatnak. Leginkább a gyenge, beteg halakon jöhet elő a betegsége az érzékenység.
Kezelés: Általában külön kezelést nem igényel, de ha a tünetek erőteljesen jelentkeznek, bizonyos gyógyszerekkel kezelhető pl.: Sera med professional Flagellol.
Elsősorban a táplálásukra kell figyelni (jó minőségű, magas tápértékű eleségek), időnként adagoljunk vitaminokat a halaknak.

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett!

 

Állatvilág

Akvarisztika.info


© 2008 Minden jog fenntartva - akvarisztika.info - Webmester - PCMed.hu