Akvarisztika.info

akvarisztika a mindennapokban

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

A leggyakoribb halbetegségek és gyógykezelésük

A leggyakoribb halbetegségek és gyógykezelésük

Itt a leggyakoribb halbetegségeket tárgyaljuk, és néhány szempontot adunk a felismerésükre. Nem törekedünk teljességre, mivel számos halbetegség van, mely akváriumi halakon csak ritkán fordul elő. A betegségek elkülönítése, a kórokozók kimutatása és sokszor a gyógykezelés is speciális felkészültséget igényel. Az akváriumi halak betegségeit is célszerű kórozók, illetve kórokozók alapján csoportosítani.

E szerint megkülönböztetünk:
o baktériumos és vírusos betegségeket;
o gombák, algák okozta betegségeket;
o élősködők, paraziták okozta betegségeket;
o környezeti tényezőkből, tartási hibákból eredő megbetegedéseket;
o funkcionális betegségeket (fejlődési rendellenességeket)
o külső fizikai hatásból eredő sérülések.

Akváriumi rendszabályok:
A halaink mindig igényeiknek megfelelő vízhőmérsékleten legyenek.
Az akváriumvíz kellő oxigénellátásáról mindenképpen gondoskodjunk vagy mesterséges szellőztetéssel, vagy a halak létszámának csökkentésével.
Halaink táplálékigényét változatos összetételű eleséggel elégítsük ki. A halak jó kondíciója a betegségek megelőzésének alapfeltétele.
A medencék túlnépesítése még akkor is csökkenti az ellenálló képességet, ha levegőztetéssel és filtrálással a víz tiszta és oxigénhiány nincs.
Kerülni kell a halak szükségtelen átcsoportosítását, áttelepítését más medencébe. Nagy értékű, öregebb vagy ikrával telt tenyészállatok különösen érzékenyek a mechanikai hatásokra és a környezeti változásra. A minimális sérülések is a fertőzés bemeneti kapuját jelentik.
Ha a szellőztető készülék erősen dohányfüstös helyiségben áll, lehetőleg helyezzük át egy másik szobába, ahonnan tiszta levegőt nyomhat a medencéinkbe. Rovatirtószerek, növényvédő szerek még nyomokban sem kerülhetnek az akváriumvízbe.
Halaink mechanikai sérüléseit előzzük meg kíméletes, nyugodt bánásmóddal, az éles tárgyak (üvegcsövek, filtrálók, kövek) eltávolításával, az egymás társaságát jól tűrő fajok párosításával.
A szerves bomlástermékeket, ételmaradékot, elhullott halakat azonnal távolítsuk el az akváriumból.
A különböző kórokozók, paraziták behurcolásának megakadályozása
Az újonnan beszerzett halakat 3-4 hét szigorú elkülönített tartás és megfigyelés után engedhetjük a többi közé (karanténozás), mert egészségesnek látszó halak is hordozói lehetnek betegségeknek.
Élő eleséget (vízibolha, szúnyogálca) csak olyan helyről gyűjtsünk, ahol nincsenek halak, mert ezek élősködők közvetítői lehetnek. A vásárolt Tubifexet és Chironomust csak alapos átmosás után etessük.
Ha az egyik akváriumban beteg, fertőzött halat látunk, abból az akvárumból a beteg hal kiemelése után az egészséges halat se tegyük át másik akváriumba, mert igen nagy a fertőzés elterjedésének veszélye. A betegség megállapítása után az egész állomány gyógykezelését el kell végezni.
Az egész állományra kiterjedő, súlyos fertőző betegség esetén (ichthyophonus, hasvízkór stb.) ne kísérletezzünk a gyógykezeléssel. Számoljuk fel az egész állományt, a növényzetet cseréljük ki, az akváriumot és a berendezési tárgyakat, pedig fertőtlenítsük.

A beteg hal felismerése
A különböző halbetegségeket tüneteik alapján ismerjük fel. A tünetek egy része általános: csak arra hívja fel a figyelmet, hogy valami nincsen rendben, a szervezetben. Más részük speciális: egy-egy konkrét betegségre utal. A betegségek egy részénél a tünetek csaknem egyik napról a másikra, esetleg még hamarabb alakulnak ki (heveny tünetek), más esetben csak lassan (étvágytalanság, lesoványodás - idült betegségek) fejlődnek ki.
Az általános tünetek közül lényegesebbek a szem (pupilla) opálossága, a szapora légző mozgások, az elálló kopoltyúfedők, az úszók homályossága, nyálkásodása (szürkés bevonat), a szakadozottsága, a különböző foltok megjelenése a testen, a pikkelyek "borzoltsága". Általános tünet a magatartás megváltozása is, mely sokszor a legjellegzetesebb, különösen, ha már jól ismerjük a különböző halfajok megszokott mozgásait, viselkedését. Ilyenkor az úszás lassul, bizonytalanná, imbolygóvá válik. Előre-hátrahintázó mozgásokat látunk, vagy halaink éppen cikázni kezdenek, ki-kiugorva a vízből.
 
Néhány betegség jellemző tüneteit táblázatban foglaljuk össze
A baktériumos betegségek a szabadvízi haltenyésztésben a legnagyobb károkat okozzák. Akváriumi halak között viszonylag ritkábban, tartási problémákkal párosulva fordulnak elő. Újabban számos vírusos betegséget is sikerült kimutatni a halak között. Ezek egy részét eddig baktériumos eredetűnek tartották.

A gombák és algák minden vízben előfordulnak, időszakos megszaporodásuk elsődleges, de más (pl. mechanikus sérülések) ártalmakkal együtt is betegségeket, elhullást idézhetnek elő.

A paraziták a természetben, széles körben elterjedtek. A természetes vizekben az élősködők és a gazdaszervezet között egyensúly alakult ki. Akváriumokba ritkábban kerül be élősködő, de itt igen kedvező feltételekre talál a feldúsuláshoz, tehát egy-egy fertőzött hallal egész állományunkat fertőzhetjük igen rövid idő alatt.

Ha a környezeti tényezők eltérnek az optimálistól, tömeges megbetegedések, halelhullások jelentkezhetnek. Ezeknek a hibáknak kiküszöbölése akváriumi viszonyok között sokkal egyszerűbb, mint tógazdasági haltenyésztésben (pl. vízcsere).

A funkcionális betegségeket a szorosan vett akváriumi haltenyésztéssel foglalkozók jól ismerik. A létrejött különböző génkombinációk (letális faktorok, nemi aberrációk), az ikra kezelése, a gyógyszeres beavatkozások, a váratlan hőingadozás (pl. az ikra kezelésének időszakában), a közeli rokontenyésztés öröklődő vagy nem öröklődő rendellenességeket okoznak. Ezek egy része a haltenyésztő számára kedvező, tetszetős, esetleg meglepő új formákat hoz létre és nem tekinthető betegségnek.
 
Betegségek
A leggyakoribb díszhalbetegségek egyike a „fehérpont-betegség”, vagy ismertebb nevén a darakór melyet az Ichthyophtirius egysejtű élősködők okoznak.
A betegséget az uszonyokon és a bőrön látható fehér pontokról lehet felismerni. Ez a betegség nagyon fertőző és haladéktalanul kezelést igényel.
Ezért azt ajánljuk, hogy a sera costapur állandóan legyen készleten az esetleges hétvégi betegségkitörés azonnali kezelése érdekében.
A halbetegségekről még többet megtudhat a sera tanácsadó „Díszhalbeteségek – Így lesznek halai ismét egészségesek és vidámak” címszavai alatt.

Előforduló betegségek:
Halbetegségek listája >>

 

Elevenszülő fogaspontyok (Poeciliidae)

Elevenszülő fogaspontyok (Poeciliidae)

Az elevenszülő fogaspontyok családjába tartozó fajok díszhalaink egyik legközkedveltebb, legelterjedtebb csoportját képezik. Nagy népszerűségük annak tudható be, hogy az ...

Ikrázó fogaspontyok (Cyprinodontidae)

Ikrázó fogaspontyok (Cyprinodontidae)

Kivétel nélkül mind igen színes, hosszú, a ragadozó csukához hasonló felépítésű halak, szájukban sok, apró foggal, innen magyar nevük. Megtalálhatók Közép- és Dél-Ameriká...

Harcsák

Harcsák

A harcsák általában nagyon szívós és könnyen tartható halak, ezért is népszerűek az akvaristák köreiben. A legkedveltebb harcsák közé tartoznak a különböző corydoras-ok, ...

Danio és Brachidanio nemzetség

Danio és Brachidanio nemzetség

A Danio a csontos halak (Osteichthyes) főosztályának sugarasúszójú halak (Actinopterygii) osztályába, a pontyalakúak (Cypriniformes) rendjébe, a pontyfélék (Cyprinidae) c...

15. oldal / 16

Állatvilág

Akvarisztika.info


© 2008 Minden jog fenntartva - akvarisztika.info - Webmester - PCMed.hu