Akvarisztika.info

akvarisztika a mindennapokban

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Meddig élnek a halak?

A legtöbb állattartó tudja, hogy a kutyák körülbelül 8-10, a macskák pedig 12-14 évig élnek. De mi a helyzet a halakkal? Amikor úgy döntünk, hogy beszerzünk egy-két halat otthonra, többnyire nem gondolunk azok várható életkorára.

Ha nem is vagyunk tisztában vele, a kedvtelésből tartott halak - megfelelő gondoskodás mellett - akár több évig is elélhetnek. Nézzük tehát, meddig élnek! Ne feledjük, ezek az adatok csak odaadó gondoskodás esetén igazak!

 Édesvízi fajok

Az édesvízi fajok többsége 1-3 évig él. Ide sorolható a szivárványos guppi, az elevenszülő mexikói kardfarkú hal vagy ismertebb nevén xifó, a blackmolli, pillangóhal vagy a páncélosharcsa (Corydoras), néhány sügér, a razbóra és a szumátrai díszmárna.

A betta, a gurámi, a zebra-dánió és a Jack Dempsey szakszerű tartás esetén akár 3-5 évig is elélhet.

Ha olyan halra vágyunk, amely 10 évig is társunk lehet, akkor neon tetrát, vitorláshalat, márványsügért vagy óriás algaevőt válasszunk.

Az abszolút rekordtartó azonban az aranyhal: ha teljesítjük minden "kívánságát", akár 15 évig is élhet. A legidősebb példány 30 évesen távozott az égi vizekre.

Tengeri fajok

Nos, a tengeri fajok már némileg több odafigyelést igényelnek. Ha megteszünk mindent azért, hogy "otthonosan" érezzék magukat nálunk (kifogástalan vízminőség, jó minőségű táplálék és megfelelő akváriumméret), akkor több évig is kitartanak mellettünk. A tengeri halak azonban érzékenyek a betegségekre, melyek kiváltója legtöbbször a szegényes tartás és az egyhangú táplálkozás.

Általánosságban elmondható, hogy 2-4 évig élnek. Ide tartozik a mandarinhal, a szarvashal, a gobiosoma, a háromfoltú korallsügér, a mókushal, a leopárd íjhal és a palettás doktorhal (Paracanthurus hepatus). A legtöbb csikóhal is 3-4 évig él. 10 év körüli élettartam a tűzhalra (Pterois volitans), az angolnára és a bohóchalra jellemző.

A legfontosabb azonban, hogy mindig a fajta igényeinek megfelelően gondoskodjunk róluk, és akkor sokáig élvezhetjük társaságukat.

 

Forrás: nana

Hozzászólások  

 
#2 high pr backlinks 2017-08-13 23:18
I promіse thawt when you are doing these four ideas for just 2 hours per wsek - continuing
over 4 too 5 months, you will note positive expansion inside your web endeavors.
My only concern this is that thee quakity with the bɑcklink is probably
not all օf that great. This tool can be VERY ѵaluable wһen planning
your searcһ engine optimizаtiօn marketing.

Stoop Ьy my ƅⅼog; high pr bɑcklinks: fiverr.com/.../...
Idézet
 
 
#1 95Armand 2017-08-01 10:10
Hello blogger, i must say you have very interesting content here.
Your blog should go viral. You need initial traffic boost only.
How to get it? Search for; Mertiso's tips go viral
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

 

Állatvilág

Akvarisztika.info


© 2008 Minden jog fenntartva - akvarisztika.info - Webmester - PCMed.hu