Akvarisztika.info

akvarisztika a mindennapokban

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Az etetésről

TubifexManapság már nagyon sok műeleség található a kereskedésekben. De azt is hozzá kell tennünk hogy az eledelek minősége nagyjából olyan minőségű mint amilyenné az emberi táplálék is vált mostanság: drága és rossz minőségű. Az akváriumnak az lenne a lényege hogy megpróbálunk lemásolni egy darabot a halak élőhelyéből. Hát akkor ez történjen meg az etetés vonatkozásában is. Etessünk természetes táplálékot! Ez lehet szárított is és fagyasztott esetleg élő. Az biztos hogy nem egyszerű élve tartani a planktont.Merthogy itt arról van szó.Mi is a plankton? Dióhéjban úgy lehet megfogalmazni hogy alsórendű rákocskák tömege amik a vízben élnek. Rendkívüli tömegben jelen vannak hiszen a nálunk őshonos halak is ebből élnek. Nagy fehérje tartalmuk nagy ásványi anyag, és néha nagy kitintartalmuk van. Ettől jobb eleség nincs egy halnak.

Igaz ez ügyben is tisztázni kell egy-két dolgot.

  1. Ami szóba jöhet jó minőségű kaja ügyben: élő-tubifex, vörös és fekete szúnyoglárva, üvegálca, vízibolha.
  2. Ami szóba jöhet fagyasztva: vízibolha, vörös és fekete szúnyoglárva
  3. Ami szóba jöhet szárítva: a vörös és fekete szúnyoglárva. Miért is? A vízibolhának nem nagy fehérje tartalma van ezért ha megszárítjuk csak a kitin marad.A tubifex fagyasztva viszont lekvár lesz, szárítva ízetlen és utálják a halak.Persze ha nem kapnak mást akkor mindent megesznek.Éppen ezért mivel a fagyasztás a legpraktikusabb mi fagyasztott termékeket ajánlunk.Ezeket fagyasztott állapotban egy ruhadarabba becsomagolva apró darabokra törhetjük -pl. kalapáccsal- és utána egy jól zárható műanyag dobozban gyakorlatilag sterilen tárolhatjuk a fagyasztóban.Etetéskor egy darabot bedobunk az akváriumba és az ott lassan szétázik.Akkorra nagyjából meg is eszik a halak.

Sera díszhaltápAz egyetlen ami szárítva is jó minőségű és ízletes eledel az a szúnyoglárva illetve a tisztán növényi eredetű tápok. /Algakocka/
És ne higgyük azt hogy a méregdrága műeleségek legyen szó akár Sera vagy GBL termékről az jobb mint a mi fagyasztott planktonjaink. Gondoljunk csak bele! Mivel etetnek a tenyésztők akik ezer számra nevelik a halat? Hol érné meg SERA táppal etetni? És mégis egy tenyésztőnek is célja hogy halai minél előbb eladható méretűek legyenek. A szárított szúnyoglárvának is van eltarthatósági ideje. Ezért nem árt ha az üzletben kinyitjuk a dobozt és beleszagolunk. Ha kellemetlen szúrós szagú jobb ha el sem visszük mert az biztos hogy elhulláshoz fog vezetni.Ez a próba nagyjából minden eledelre vonatkozik. Miden nap etessünk! Ahogyan egy folyóban is minden nap eszik a hal. És ha egy mód van rá akkor annyit amennyit megesznek a halak.A planktonnak megvan az az előnye, ha netalán sokat adtunk volna- hogy mivel a fajsúlya nagyjából megegyezik a vízével így nem ül bele a talajba, illetve ízletessége miatt kicsit később egész biztos megeszik a halak.

Aztán itt vannak a vitaminok. Ha természetes fehérjedús kajával etetsz nincs szükség kiegészítőkre! A fagyasztott plankton jobb.

Táplálási problémák

Táplálkozási betegség: A halak tápanyagszükségletét kielégítő eleséggel etetett halakban legtöbbször nem jelentkeznek táplálkozási eredetű betegségek. Azonban a nem megfelelően táplált halak között gyakran fordul elő bélgyulladás, illetve különböző hiánybetegségek jelentkezése is megfigyelhető.

Fertőzött eleség: A nem megfelelő forrásból beszerzett eleség megfertőzheti az állományt.

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett!

 

Állatvilág

Akvarisztika.info


© 2008 Minden jog fenntartva - akvarisztika.info - Webmester - PCMed.hu