Akvarisztika.info

akvarisztika a mindennapokban

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Alszanak-e a halak?

„Azt hallottam, hogy a halak sohasem alszanak, télen is csak "vermelnek", összebújnak az iszapban, de olyankor sem alszanak. Mi az igazság?”

A válasz lényege az alvás definíciójában rejlik. Mivel a halaknak jellemzően nincs szemhéjuk, a szemüket sosem csukják be, így a látszat valóban az, hogy folyamatosan ébren vannak.

Többféle definíció létezik, ezek közül az egyik szerint az alvás: a környezeti ingerek tudatosulásának megszűnése/csökkenése a test maghőmérséklete fenntartása mellett; könnyen visszafordítható (ébreszthetőség); jellegzetes, az ébrenlétitől eltérő EEG-mintázat (agyi elektromos tevékenység) jellemzi és a fajra jellemző periodicitással spontán alakul ki.

A halaknál is megfigyelhető az éber és kevésbé éber periódusok napszaki változása. Fajtól függően nappal vagy éjszaka bekövetkezik az éberségi szint jelentős csökkenése, azonban a külvilág ingereire a halak általában még ilyenkor is érzékenyebbek, nem „kapcsolnak ki” teljesen. Ezért többen felvetették, hogy nem alszanak, csupán „pihennek”. Agyi elektromos tevékenységük valamelyest megváltozik, de nincs olyan éles különbség az alvási és ébrenléti EEG-görbéjük között, mint emlősök vagy madarak esetében.

A vermelés valóban nem alvás. Lényege, hogy a tél közeledtével, amikor a víz hőmérséklete erősen csökken, egyes halfajok anyagcseréje lelassul, kevesebb táplálékot vesznek magukhoz, és az idő nagy részében a víz fenekén összebújva, egymást melengetve várják a tavaszt.

Forrás: www.geographic.hu

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett!

 

Állatvilág

Akvarisztika.info


© 2008 Minden jog fenntartva - akvarisztika.info - Webmester - PCMed.hu