Akvarisztika.info

akvarisztika a mindennapokban

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

A díszhalak tartása

Egy társas akvárium létrehozásában talán az a legvonzóbb, hogy különféle halfaj többféle formával és színnel kerül közös élettérbe. Ez teszi oly egyedülállóan vonzóvá, avatja az akvarisztikát. A társas akvárium betelepítéséhez több száz faj szerezhetőbe a szaküzletekben. A vásárlóra csupán a megfelelő fajok kiválasztása, társítása hárul. Persze a fajok kiválasztásánál is van néhány olyan szempont, amelyet fontos is figyelembe venni.
 
A fajok szociális magatartása
A halak világában is megtaláljuk a különféle fajokat, családokat, nemeket. Már ebből is következik, hogy nem mindegyik viseli el a másikat. Éppen ezért, mielőtt összeállítanánk az akváriumba telepítendő halfajok listáját készítsünk egy sokoldalú felmérést.
Vagyis ki- kit visel el?

Rendszerint a közeli rokonságban lévő fajok azok, amelyek egymással békességben élnek együtt. Ha így cselekszünk, akkor később már nem kell bosszankodnunk és az összeférhetetlen állatokat eltávolítanunk az akváriumból. Például vannak olyan halfajokról, amelyeknek tagjai búvóhelyeket választanak maguknak, amelyeket védenek. Ez a viselkedés más halakra idegesítőleg, zavarólag hat, mely a folytonos stresszhelyzethez vezethet. A legjobb társításnak az számít, amikor csapathalak, páros és magányos halak egyaránt jelen vannak. Így egy változatos, mozgó összkép alakul ki az akváriumban.

Társas akváriumA megfelelő halak kiválasztása
Egy társas akváriumban a víz minőségének, a fénynek és a táplálkozási körülményeknek olyannak kell lennie, hogy az minden ott tartott halfajnak megfeleljen. Arra is legyünk tekintettel, hogy a rendelkezésre álló vízteret többé-kevésbé kitöltsük a halakkal. Ily módon a halak mindenütt jelen lesznek. Például a szivárványos guppik a felszínt, a különféle pontylazacok a medence középső részét, míg a harcsák az aljzatot foglalják el. Így az akvárium minden része megtelik élettel, mozgással. Ily módon az is kiküszöbölhető, hogy egyes részek túl legyenek népesítve, míg mások lakók nélkül maradjanak.

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett!

 

Állatvilág

Akvarisztika.info


© 2008 Minden jog fenntartva - akvarisztika.info - Webmester - PCMed.hu