Akvarisztika.info

akvarisztika a mindennapokban

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Zebradánió - Danio rerio

Zebradánió - Danio rerioA zebradánió vagy zebrahal (Danio rerio vagy Brachydanio rerio), amely a pontyfélék családjába tartozik.

Élőhelye:

Eredetileg Kelet-Indiából származik, de közkedvelt akváriumi hal lett belőle.

Külső jegyei:

Körülbelül 6 centiméter nagyságúra nő meg és megközelítőleg 5 évig él. Különböző színezetű és úszóformájú fajták ismertek. A hímek karcsú, narancssárga színű csíkokat hordanak kék csíkjaik között, a nőstényeknél ugyanott ezüstszínű csíkok figyelhetőek meg, teltebb, színei kevésbé élénkek. Háta olajbarna, az oldalak és a has alapszíne sárgásfehér. Törzsén a kopoltyúfedőtől a farkúszó végéig négy sötét acélkék csík húzódik. A csíkozottság a farok alatti úszóra is átterjed. A hátúszó alapszíne sárgásbarna, kék szegéllyel, kívül fehéren szegélyezett. A kopoltyúfedő kék fehér foltokkal. Farok- és hasúszói fátyolszerűen megnyúlhatnak, melyek akár a testhossz egyharmadát is kitehetik.

Tartása:

Békés hal, amely jól megfér más fajokkal az akváriumban. Általában 6 fős vagy annál is nagyobb csoportokban érzi jól magát. Az ideális körülményeket a 6,0–8,0 pH kémhatású, valamint 5,0–19,0 dGH keménységű és 18–24 °C hőmérsékletű víz biztosítja. Akárcsak más dániófajok, a zebradánió is mindenevő. Nagyon fontos megjegyeznünk, hogy csoportos hal. Akváriumunkban lehetőleg ne tartsunk belőlük hat példánynál kevesebbet.

Szaporítása:

Kb.: 8–10 literes akvárium is elegendő az ívatásukhoz. A vízoszlop magassága ne legyen nagyobb 15 cm-nél. A víz keménysége vagy pH-ja nem befolyásolja az ívatás sikerességét. A felhasznált víz friss legyen. A medence egyik sarkába laza vattacsomót vagy vékonyszálú növényt rakjunk. A medence alját mogyoró nagyságú kaviccsal töltsük fel az ikrák védelmében. Az ikravédő rács is megfelelő, mert a dániók erős ikrafalók. A víz hőmérséklete 24–26 °C között legyen. Első este a nőstényt helyezzük át, majd következő este egy vagy két hímet. Az ívás a kora reggeli órákban zajlik le. Amennyiben a két hím hajtaná egymást, akkor a gyengébbiket tegyük vissza a társas akváriumba. Ívás után a párt távolítsuk el. Az ikrák 24–28 óra alatt kikelnek. A kis halak 4–5 nap múlva elúsznak, igen aprók. Etetésüket nagyon apró eleséggel kell megkezdeni. Egy-egy párzás alkalmával a nőstények 20–200 ikrát helyeznek el (általában hetente egyszer, bőséges táplálék mellett kéthetente háromszor párzanak).

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett!

 

Állatvilág

Akvarisztika.info


© 2008 Minden jog fenntartva - akvarisztika.info - Webmester - PCMed.hu