Akvarisztika.info

akvarisztika a mindennapokban

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Trichopodus leerii - Gyöngygurámi

Trichogaster leerii - GyöngygurámiA gyöngygurámi (Trichogaster leerii) a sugarasúszójú halak (Actinopterygii) osztályába a sügéralakúak (Perciformes) rendjébe és a gurámifélék (Osphronemidae) családjába tartozó faj. Csoport: Labirint-kopoltyúsok

Származás helye: Délkelet-Ázsia, A Maláj-félszigeten, Thaiföldön, Szumátrán és Borneón honos.
Természetes élőhelye: Árnyas, lassan folydogáló vizek vagy állóvizek.

Megjelenése: Általában 10–12 cm-re nő meg, igen szép színű és formájú díszhal. Az oldalát és a páratlan úszókat gyöngyházfényü, fehéressárga foltok díszítik. A torok- és a hastájék, a mellúszók és a farok alatti úszók elülső része narancsvörös.
A tapogatóvá alakult páros hasúszók vörösesek. Az oldal középvonalában megtört fekete csík látható. A nőstény tompább színű, a torok- és a hastájék ezüstös. A nőstény hátúszója lekerekített, míg a hímé mindig elhegyesedő. A gyöngygurámi későn színesedik ki a leírt mértékig, csak közvetlenül mielőtt eléri ivarérettségét, mutatja teljes szépségét. A hímek torka, mellkasa és hasúszója élénk narancssárga, míg a nőstények ugyanezen részei gyakran szürkések. Testük oldalt erősen lapított, nem túl nagy szájuk enyhén felfelé mutató, ajkait kissé duzzadtak. Hasúszói erősen megnyúltak, fonalszerűvé alakultak, és főként ízlelősejteket tartalmaznak. Az oldalvonal (Organum laterale) némelykor teljesen megszakadó, nyomokban található, esetleg teljesen hiányzik. Igen nagy hasüreggel rendelkeznek, mely a faroktőig terjedhet. Úszóhólyagjuk kétlebenyes, a hasüreg hátsó részét szinte kitölti.

Viselkedése: Kedvelt, békés akváriumi hal. Békés, a vízfelszín alatt úszik.
Életmódja: Mindenevő. A víz középső és felső szintjein tartózkodik. Hasonló méretű halakkal tartsuk.
Akváriumban tartása: Az ijedős hal, általában nagy medencében érzi jól magát: kb. 120 liter 1 hím és 2 nőstény számára. Kedvelt vízhőmérséklete 24-26 °C és szeretik a tőzeggel előkészített vizet.

pH: 6,5-7,5.
Keménység: 5,6-8,4 NK°
Várható életkor: 5-6 év

Ezeket a pompás, inkább félénk halakat nem tanácsos túl élénk társakkal összezárni. A hím jól megkülönböztethető a nősténytől, mert felizgatott állapotban a torka körül narancsszínűvé válik. A hátúszója megnyúlt, farok alatti úszója egy sugárral meghosszabbodott, a hasúszók hosszú, vékony tapogatószervvé alakultak. Mindez jellemző a Trichopodus nemzetség többi tagjára is.

Szaporítása: Csak a 8-10 hónapos, kifejlett testnagyságú egyedek ivarérettek. A nászjáték gyönyörű látvány. Meleg vizet (28-29 °C) igényel, nagyméretű habfészket épít. Az ívás után távolítsuk el a nőstényt, mert a heves hím megtépheti. Az ivadékok nagyon aprók, mikroeleséget igényelnek 2 hétig, majd rászoktathatók a porrá tört lemezes tápra. A szaporodásra készen álló párt egy dús növényzettel beültetett, 80 literes medencébe tanácsos elkülöníteni. A hím elkészíti a finom buborékokból álló habfészket, aztán a fészek alá tereli a nőstényt, ott összeölelkeznek, és forgás közben a hím a nőstény oldalát szorítva szinte kipréseli belőle a gyöngyszínű ikrákat, melyek felemelkednek a víz felszínére. A hím gondosan a habfészekbe gyűjti őket. Az ikrázás után kb. 30 órával az apró ivadékok úgy függeszkednek a habfészek alján, mint a kis vesszők. Mikor elkezdenek úszni, papucsállatkákkal és kerekesférgekkel etethetjük őket. Az egyforma növekedés érdekében ajánlatos az ivadékokat testméret szerint külön-külön medencében elkülönítve nevelni.

Felhasznált irodalom: http://hu.wikipedia.org
Kép forrása: http://hu.wikipedia.org

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett!

 

Állatvilág

Akvarisztika.info


© 2008 Minden jog fenntartva - akvarisztika.info - Webmester - PCMed.hu