Akvarisztika.info

akvarisztika a mindennapokban

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Trichogaster Trichopterus - Kék gurámi

A kék gurámi (Trichogaster trichopterus) a sugarasúszójú halak (Actinopterygii) osztályába a sügéralakúak (Perciformes) rendjábe és a gurámifélék (Osphronemidae) családjába tartozó faj.

Természetes élőhelye: Délkelet-Ázsia, Burma, Malajzia, Thaiföld és Vietnam folyói és tavai. Fogságban kitenyésztettek más színű változatokat is. Kevesen tudják, hogy az oly népszerű aranygurámi és a márványgurámi is gyakorlatilag kék gurámi, csak a szelektív tenyésztés során színüket megváltoztatták.

Trichogaster Trichopterus - Kék gurámiHosszúkás ovális testű, finom, halványkék színű hal. Oldalán két folt található, valamint egy sötét szemfolt, ami eléggé elöl ül a kis fejen. Színtelen úszóin kék pettyek vannak. Testhossza 13-15 centiméter. A nagyobb állatokon az ivarokat a hátúszó alapján ismerhetjük fel. A nősténynek lekerekített, a hímnek  hosszabbra nyúlt, csúcsos végű hátúszója van. Ívási időszakban a nőstények megtelnek ikrákkal, kissé "ducivá" válnak. A teljesen kifejlett hímek fonalszerű hasúszója narancssárga színű.

Az egyik legkevésbé érzékeny díszhal. Mint a legtöbb labirintushal, kedveli a magasabb vízhőmérsékletet, ás a kevéssé mozgó vizet. Kedvező körülmények között akár a tíz éves kort is megérheti. A szabad természetben ragadozó életmódot folytat, de fogságban mindenevő, bár előnyben részesíti az élő eleséget mint pl.: sóféreglárva, szúnyoglárva. Békés, szívós és szapora faj. Ideális társas akváriumba.

Minimális medenceméret: 120 l.
Vízhőmérséklet: 24-28 °C.
pH: 7,6-7,5.

Szaporítása: A szaporodásra készülő hímek egyes esetekben meglehetősen harciassá válhatnak. A fajtársakon kívül az idegen fajtájú halakat általában nem bántják. A legjobb, ha egy medencében csak egy hímet hagyunk. Ha a víz elég meleg a hím habfészket készít, a nőstény ebbe rakja 500-1000 ikráját. A hím párosodáskor átöleli testével a nőstényt a habfészek alatt, majd miután az ikrarakás befejeződött, a hím elüldözi a nőstényt. Ilyenkor biztosítsunk sok búvóhelyet a nősténynek, vagy távolítsuk el, mert a hím akár halálra is üldözheti. Mivel az ikrák elég olajosak és nehezek, elkezdenek lehullani, de a hím összeszedegeti és visszaköpdösi őket a habfészekbe. 24 óra múlva kelnek ki a lárvák. Kezdetben még úszóképtelenek, apjuk vigyáz rájuk. 3 napos korban elhagyják a fészket, hogy élelmet keressenek. Ekkor már elkezdhetjük őket sóféreglárvákkal etetni.

Felhasznált irodalom: http://hu.wikipedia.org

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett!

 

Állatvilág

Akvarisztika.info


© 2008 Minden jog fenntartva - akvarisztika.info - Webmester - PCMed.hu