Akvarisztika.info

akvarisztika a mindennapokban

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Trichogaster fasciata - Szivárványos gurámi

Trichogaster fasciata - Szivárványos gurámiTermészetes élőhelye:  Ázsia; India, Pakisztán, Banglades, (Burma) - Lassú folyású vizekben, általában a sűrű vízfelszínen úszó növénytakaró alatt. Ugyancsak megtalálhatók vizes árkokban és rizsföldeken.
Táplálkozása: Mindenevő, különböző élő és száraz eleséget egyaránt szívesen fogyaszt.
Medence mérete: min. 80 l.
Halnépesség: kb. 80 literre 1 pár.
Ideális környezet kialakítása: Gyökerek, dús növényzet, valamint vízfelszínen úszó növényzet, ami tompítja a világítást. Az aljzat legyen sötét, ami jobban kiemeli a halak színét. A vízmozgás minimális legyen!
Hőmérséklet: 21-28°C
pH: 6-7.5
Keménység: 4-15NK°

Külső jegyei: testhossza hím 10 cm, nőstény 6-8 cm. A hím alapszíne sötétbarna, oldalán kékes árnyalatú sötét haránt csíkokkal. A farok alatti úszó türkizkék és narancssárga vagy vörös szegély díszíti. A hím farokúszóját kék és vörös pöttyök díszítik. A nőstény világosabb és haránt csíkozása sem feltűnő. A hímek sokkal színesebbek és hátúszójuk hegyes, míg a nőstényé lekerekített, és testük kevésbé színes. Ez különösen párzási időben feltűnő.

Viselkedés: Félénk természetű, békés hal, de szaporodáskor kicsit agresszívvé válik. A hímek a túl kicsi medencében összeverekednek. Más békés csapathalakkal jól tarthatóak. Az ajakos gurámival (Colisa labiosa) ne tartsuk, mert összeívhatnak.

Szaporítása: Viszonylag könnyű. Sok más gurámihoz hasonlóan a Csíkos gurámi is habfészket épít szaporodáshoz. A ideálisan a medence vize legyen sekély (15-20 cm), és tegyünk bele sok vízfelszínen úszó növényt. A tenyésztés legfontosabb feltétele a jól összeillő tenyészpár. A nőstények számára az ívató medencében bőven gondoskodjunk búvóhelyről. Szaporítás előtt célszerű elkülöníteni a hímet a nősténytől és élő eleséggel jó kondícióba hozni őket. Először a nőstényt tegyük bele a medencébe, majd néhány nap múlva a hímet. Ilyenkor a hím szinte azonnal elkezd pózolni a nősténynek, és megkezdi a habfészek építését. A hímek sokszor kíméletlenül hajtják ilyenkor a nőstényeket. Ha a nőstény kész a párzásra, akkor a habfészek alá úszik, ahol a hím szinte rátekeredik a testével, mire a nőstény kiengedi az ikráit. Az ikrák száma elérheti a 600-at, amelyet a hím erősen véd. Párzás után a nőstényt vegyük ki, mert a hím megtámadhatja. Az ikrák 24-36 óra múlva kelnek ki, és további 3 nap múlva úsznak el. Fontos, hogy a tenyésztő akváriumot szorosan fedjük le, mert a kishalak labirint szervének a kifejlődéséhez szükség van egy meleg, párás levegőrétegre is a víz felett. Mivel nagyon kicsik, ezért az első hetekben papucsállatkával, vagy folyékony haltáppal etethetjük őket, majd ha már nagyobbak, adhatunk nekik sórákot is. Az ivadékok kevésbé kényesek, mint más Colisa fajoknál. Várható életkor: 4 év.

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett!

 

Állatvilág

Akvarisztika.info


© 2008 Minden jog fenntartva - akvarisztika.info - Webmester - PCMed.hu