Akvarisztika.info

akvarisztika a mindennapokban

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Szúnyogirtó fogasponty - Gambusia affinis

A szúnyogirtó fogasponty (Gambusia affinis) a csontos halak (Osteichthyes) osztályába a fogaspontyalakúak (Cyprinodontiformes)  rendjébe és az elevenszülő fogaspontyfélék (Poeciliidae)  családjába tartozó faj.

Élőhelye:

Eredeti elterjedési területe Amerika. Édes- és brakkvizű mocsarak, csatornák és lassú, tiszta vizű folyók lakója.
Gambusia affinis holbrook – Amerika, ez az alfajt telepítették be több országa pl.: Magyarországon a Hévízi-tóban és Miskolctapolca csónakázó tavában található.

Külső jegyei:

A két nem jelentősen eltér egymástól. A hímek 3 centiméteres, a nőstények 7 cm hosszúságot érnek el. A nőstényének teste vaskosabb, a hímeké inkább karcsú és megnyúlt. Állkapcsain apró fogak ülnek. Pikkelyei nagyok, oldalvonala nincs. Úszói áttetszőek, a hát- és a farokúszó sűrűn pettyezett. Háta és oldala szürkésbarna és a has felé világosodik. A terhes nőstények hasán látszik az úgynevezett terhességi folt. A hímek alsó úszójának néhány sugara, az elevenszülő fogas pontyokra jellemző páros szervvé, gonopódiummá alakult.

Akváriumi tartása:

Minimum 20 literes medencénem maximun 5-6 egyedet tartsunk. Rendkívül szívós, ellenálló faj. Még a fagypont körüli vízhőmérsékletet is elviseli, de jól érzi magát 28-30 °C-os vízben is. A víz minősége iránt igénytelen. Ragadozó csapatosan keresgéli táplálékát, az ivadékkorban kerekesférgeket, majd planktonrákokat, kifejlett korában vízbe hulló rovarokat, szúnyoglárvákat, saját fajának ivadékait eszi.

Szaporítása:

Az akváriumban egész évben  5-7 hetenként ellenek a nőstények. A hím a páros szervével, a testen belül termékenyíti meg a nőstényt. A kihordási idő 5–6 hét. A 20–50 ivadék fejletten jön a világra. Az ivadékok gyors fejlődésűek, és 3 hónapos korra már ivarérettek.

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett!

 

Állatvilág

Akvarisztika.info


© 2008 Minden jog fenntartva - akvarisztika.info - Webmester - PCMed.hu