Akvarisztika.info

akvarisztika a mindennapokban

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Szivárványos guppi - Poecilia reticulata

Poecilia reticulataA szivárványos guppi (Poecilia reticulata) csontos halak (Osteichthyes) osztályába a fogaspontyalakúak (Cyprinodontiformes) rendjébe és az elevenszülő fogaspontyfélék (Poeciliidae) családjába tartozó faj. Időnként a Platypoecilia, máskor a Lebistes nemzetségbe sorolják.

Lebistes (Poecilia) reticulata, akváriumban már 1908 óta tartják, ebből is látszik, hogy talán az egyik legkedveltebb díszhal.

Élőhelye:

Származási helye Dél-Amerika, Venezuela, Trinidad és Tobago, Guyana, Barbados  környéke, de számos helyre betelepítették. Eredeti élőhelyén kedveli a félsós, tengerbe torkolló folyószakaszokat, brakkvizeket. Magyarországon több melegvízű forrásban élnek elvadult, önfenntartó populációi (például: Miskolctapolca, Eger).

Külső jegyei:

Minden féle színváltozatban kaphatóak, állítólag nincs két teljesen egyforma hím guppi. Az akváriumi körülmények között tartott példányok a vadon élő társaiktól nagyon sokban különböznek. A hímeket és a nőstényeket első ránézésre meglehet különböztetni. A nőstények zöldes színűek, terhes állapotban, mivel elevenszülők igen kövérek. A hímek viszont ragyogó színezetűek, hát és farokúszójuk rendkívüli módon megnyúltak. A nőstények 4-5 cm, a hímek 3-4 cm-es nagyságúra nőnek meg.

Tartása:

Tartása egyszerű kezdők számára is. Szívós, termékeny, békés természetű, ideális akváriumi hal, amely még akár fűtetlen medencékben is jól érzi magát. A hőmérséklet igénye nagyon tág, a 18-30 C-os vizekben is jól érzi magát. Élénk, mozgékony halak, mindig az akvárium előterében mozognak, a vízréteg minden tartományában előfordulnak, de főként a felső rétegekben mozognak. Mindenevők, apró ízeltlábúakat, férgeket, elpusztult élőlények korhadékát és algabevonatokat  is fogyasztanak. Mivel kiváló szúnyoglárvairtó, sokan ragadozónak tartják a guppit, pedig előszeretettel fogyaszt algákat is, sőt az akváriumba telepített élő növényekben is kárt tehet. Elfogadják a száraz lemezes eleséget, a szárított szúnyoglárvát, de természetesen az élő táplálékot sem vetik meg (tubifex, szúnyoglárva, vízibolha). Átlagos élettartamuk 1-3 év.

Szaporodása:

Fogságban egész évben szaporodnak. A hímek folyamatos szexuális lázban égnek, vadul hajtják a nőstényeket, eközben egymásra ártalmatlanok, egyáltalán nem verekedősek. Amikor egy hím közel kerül egy kiszemelt nőstényhez, ferdén előre hajtja farok alatti úszóját, amely párzószervvé (gonopódiummá) módosult és spermatofórákat juttat a nőstény ivarnyílásába. Ha az akváriumban több hím van, akkor a nőstények folyamatosan terhesek és 4-5 hetente szülnek. A nőstények testükben elraktározzák a spermát, így újabb párzás nélkül is utódokat hozhatnak a világra. A szülés közeledtét jelzi az ivarnyílás környékén található terhességi folt megsötétülése és az, hogy az anya hasa minden irányból duzzadttá válik. Egy-egy ellés alatt 3-50 kishal születhet az anya korától, méretétől és egyéni termékenységétől függően. A szülés után az anya 4-7 napos szünetet tart, majd ismét párzásra kész állapotba kerül és ismét "vemhesül". Az ivadékok elevenen születnek és azonnal önálló életet élnek. Kb. 2 hónaposan alakul ki a színezetük és ekkor válnak ivaréretté. Ebben a korban már elég nagyok ahhoz, hogy visszakerüljenek szüleik mellé anélkül, hogy csemegeként végeznék. Közepesen kemény, semleges kémhatású, 20-26 °C hőmérsékletű vizet kedvelnek. Igazi szépségük sűrűn beültetett akváriumban érvényesül leginkább. Magas egyedsűrűségnél gyakori az utódkannibalizmus.

Forrás: hu.wikipedia.org

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett!

 

Kapcsolódó cikkek

Állatvilág

Akvarisztika.info


© 2008 Minden jog fenntartva - akvarisztika.info - Webmester - PCMed.hu