Akvarisztika.info

akvarisztika a mindennapokban

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Symphysodon aequifasciatus - Diszkoszhal

Symphysodon aequifasciatus - DiszkoszhalNemcsak a diszkosz formájú teste, ragyogó színei, és  büszke tartása miatt, hanem nehéz szaporítása és tartása miatt is valóságos legendák szövődtek a diszkoszhalakkal kapcsolatban az akvaristák körében. Manapság egyre újabb és fantasztikusabb színű variációkkerülnek ki a tenyésztők kezei közül. Igényessége abban rejlik, hogy fogékony a betegségekre. Pl.: fejlyukasodás (Hexamitiasis), számos parazitás megbetegedések, stb. ezek nagyon megviselik és sikeres kigyógyítása nehéz. Fontos tudni a társításáról, hogy csak melegigényes fajokat érdemes mellé társítani, ugyanis ha a darakór (Ichthyophthirius multifiliis) ellen akarjuk kezelni, akkor a hőmérsékletet emelni kell, így akár előfordulhat 32°C is akváriumában. A diszkoszhal 26°C körüli vízben már nem táplálkozik, a talaj közelében helyezkedik el, és lassan elpusztul, tehát lehetőleg ne csökkenjen vizének hőmérséklete 28°C alá.  Ha módunkban áll, mind a diszkoszhalakat, mind társhalait megbízható tenyésztőtől szerezzük be.

Természetes élőhelye: Dél-Amerika, (Brazília, Kolumbia és Peru) az Amazonasz-medence, Rio Solimões, Rio Amazonas és a Rio Putumayo, gallyakkal eltorlaszolt, nyugodt vizek.
Testhossza: 20 cm.
Viselkedése: Békés. Egyedül a pontylazacokkal (Characinidae) osztják meg szívesen az akváriumot, közülük is csak a kisebbekkel. Szép akvárium állítható össze, ha vörös neonhalakkal, vörösfejű lazacokkal, néhány algaevő harcsával és narancsúszójú páncélosharcsával társítjuk. Semmiképp se helyezzük egybe vitorláshallal, ugyanis létezik egy parazita, aminek a vitorláshal közteshordozója lehet, ami a gazdaállatot nem fertőzi meg, viszont a diszkoszhalakat azonnal megtámadja.
Táplálkozása: Természetes körülmények között kis rákokat es egyéb apró állatokat fogyaszt.
Medence minimális mérete: 200 liter, de ajánlott ettől nagyobban tatani. A diszkoszhalak tágas akváriumban érzik jól magukat, szeretik az árnyas zónákat, melyek pihenőhelyeket kínálnak a számukra.
Halnépesség: 500-600 literre 7-8 hal.
Víz paramétaerek:
Hőmérséklet: 28-30°C
pH: 5-8, Vizét lágyíthatjuk különböző szerekkel, vagy berendezésekkel. Édes, savas vizet kívánnak.
Keménység: 0-12 NK°
Szaporítása: Nehéz. Ha sikeres a szaporodás, a fiatalok a szülők bőrén megjelenő nyálkával (mucus) táplálkoznak. Előfordul, hogy tenyészetekben a szaporodás közben nem jelenik meg ez a nyálkás anyag a szülők testén, ami nagyon megnehezíti az ivadékok felnevelését, mert nemigen tudják a mucus-t mivel pótolni. Szaporodás, tenyésztés idején a keménység, és a pH legyen alacsonyabb. Várható életkora 10 év.

Kép: wikipedia

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett!

 

Állatvilág

Akvarisztika.info


© 2008 Minden jog fenntartva - akvarisztika.info - Webmester - PCMed.hu