Akvarisztika.info

akvarisztika a mindennapokban

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Rózsás díszmárna - Barbus conchonius

A rózsás díszmárna (Puntius conchonius) a sugarasúszójú halak (Actinopterygii)  osztályába, ezen belül a pontyalakúak (Cypriniformes) rendjébe és a pontyfélék (Cyprinidae) családjába tartozó faj.Egyes rendszerezések a Barbus nembe sorolják Barbus conchonius néven.

Élőhelye:


Afganisztán, Pakisztán, India, Nepál és Banglades  területén honos. Lassú folyású patakok és kisebb-nagyobb tavak lakója.

Külső jegyei:

Testhossza 6-8 centiméter, de elérheti a 14 centiméteres hosszt is. Teste oldalról lapított, áttetsző úszói vöröses árnyalatúak, a faroknyál előtt kis fekete folt található. Léteznek hosszú úszójú tenyésztörzsek is. A hímek élénkebb színűek és karcsúbbak, mint az ikrás nőstények.

Tartása:


Ideális hal kezdő akvaristák számára. Csapathal, az akvárium összes szintjét birtokba veszi. Nem túlságosan melegigényesek, élénk mozgásukkal zavarhatják a nyugodtabb halakat. Mindenevő, előnyben részesíti azonban az élő eleséget. Vízhőmérséklet 24-26 C°, a lágy, közepesen kemény vizet kedveli.

Szaporodása:

Szabadon ikrázók, a hímek a szaporodási időszakban vöröses nászruhát öltenek. A nőstény 300–400 ikrát rak, melyek 24–36 óra múlva kelnek ki. Az ivadék apró eleséggel nevelhető fel.

Barbus conchonius - Rózsás díszmárna

Forrás: Jörg Vierke: A legkedveltebb díszhalak c. könyve

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett!

 

Állatvilág

Akvarisztika.info


© 2008 Minden jog fenntartva - akvarisztika.info - Webmester - PCMed.hu