Akvarisztika.info

akvarisztika a mindennapokban

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Poecilia wingei - Endler

Természetes élőhelye: Dél-Amerika; Venezuela, A Laguna de Patos Venezuela északkeleti részén.
Poecilia wingei - Endler guppi, EndlerTesthossza:
a hím: 2,5 cm, míg a nőstény: 4,5 cm. A hímek kisebbek és sokkal színesebbek, mint a nőstények, ezenkívük a farok alatti úszójuk ivarszervé modosult (genopodium).
Viselkedése: Békés természetű, érdemes külön a számukra berendezett medencében tartani, vagy más hasonló méretű halakkal egy társas akváriumban. Guppikkal ne tartsuk, mert összeívhatnak. A nőstények egymás között civakodhatnak, ezért mindig több nőstényt tartsunk egy medencében, így jobban eloszlik az "agresszió".
Táplálkozása: Mindenevő, kedveli az apró élő eleségeket, szárított tápokat, viszont növényi táplálékot is igényel.
Tartása:
medence minimum mérete: 40 liter.
halnépesség: 40 literre 8-10 hal. (ajánlott ivararány 1 hímre 2-3 nőstény)
dekoráció: Növényekkel sűrűn beültetett akvárium, valamint a víz felszínén úszó növények.
vízőmérséklete: 24-30 °C.
pH: 7,5-8.
keménység: 15-35 NK°.
Szaporításuk egyszerű, akár a közös medencében is leívnak és nagyon szaporák. Mint sok más elevenszülőnél, az Endler guppinál is igaz, hogy 1 hímre több nőstényt érdemes tartani, mert a hímek erősen hajtják a nőstényeket és több nőstény esetén megoszlik a hím figyelme. Ebben nagy segítség lehet a sűrű növényzet is, ahol a nőstények elbújhatnak. A nőstények 23-24 naponta képesek utódokat világrahozni, a kishalak száma változó (függ a nőstény méretétől és korától), általában 10 és 25 közötti. Előfordul, hogy a szülökeszik meg a kishalakat, de ha biztosra akarunk menni, akkor célszerű a nőstényt külön akváriumba ill. keltető ketrecbe tenni, majd a szülés után eltávolítani onnan. Az ivadékok viszonylag nagyok és gyorsan is nőnek, ha naponta 2-3 alkalommal etetjük őket apró élő eleségekkel. A hímek viszonylag gyorsan, 3-5 hetes korukban kezdenek színesedni.Várható életkor: 3-5 év.

Fotó: Tibor

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett!

 

Állatvilág

Akvarisztika.info


© 2008 Minden jog fenntartva - akvarisztika.info - Webmester - PCMed.hu