Akvarisztika.info

akvarisztika a mindennapokban

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Phenacogrammus interruptus - Kongólazac

Phenacogrammus interruptus - Kongólazac A kongólazac (Phenacogrammus interruptus) a sugarasúszójú halak (Actinopterygii) osztályába, azon belül a pontylazacalakúak (Characiformes) rendjébe és a Alestiidae családjába tartozó faj.

Természetes élőhelye: Afrika, a Kongó folyó medre.

Megjelenése: testhossza 6-9 cm a hím elérheti 10 centimétert is, a nőstény 2-3 cm-rel kisebb. Teste ragyogó zöldes arany. A hím csillogóbb, hátúszója megnyúlt, a farokúszónak két középső nyúlványa van. Szemét, széles arany szemgyűrű keretezi.

Tartása: Rajhal, ezért minimum 150 literes akváriumot igényel raj minimális létszáma 5-6 hal, a víz lágy 4,5-16,8 NK°, savanyú pH 6,7-6,8 avíz hőfoka 24-27°C fokos legyen. Akviumban mindenevő, szívesen fogyasztanak minden élő eleséget, de különösen szúnyoglárvákat. Az akváriumba sötét talajt, gyökereket és növények telepítsünk,N1Tibc20 biztusítsunk szabad teret az úszásra.

Szaporodása: Viszonylag künnyű kb.egyéves korban érik el ivarérettségüket. Egy jól fejlett nőstény 200-300 ikrát rak, melynek az átmérője 2-3 milliméter. Az ivadék a hatodik-hetedik nap kel ki, és néhány óra múlva eleség után kutat. Az ivadékokat előbb kerekesférgekkel, majd sóféreglárvákkal etessük.

Várható életkor: 5 év.

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett!

 

Állatvilág

Akvarisztika.info


© 2008 Minden jog fenntartva - akvarisztika.info - Webmester - PCMed.hu