Akvarisztika.info

akvarisztika a mindennapokban

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Pelvicachromis pulcher - Meggyhasú sügér

A meggyhasú sügér (Pelvicachromis pulcher), korábban (Pelvicachromis kribensis) a bölcsőszájú halak csoportjába, a sügéralakúak rendjébe és a Cichlidae családba tartozó trópusi halfaj. Magyarul számos néven ismert (például bíborhasú sügér, királysügér), de a köznyelvben leggyakrabban meggyhasú sügér néven fordul elő.

Pelvicachromis pulcher - Meggyhasú sügér
Pelvicachromis pulcher - Meggyhasú sügér
Pelvicachromis pulcher - Meggyhasú sügér
Pelvicachromis pulcher - Meggyhasú sügér
Pelvicachromis pulcher - Meggyhasú sügérTermészetes élőhelye: Nyugat-Afrika sivataghoz közeli vizeiben, Nigéria valamint Kamerun folyóiban és holtágaiban honos.

Külső jegyei: Testhossza 8–10 cm, mindkét nemnél egy sötét hosszanti csík fut a szájától a farokúszó végéig, jellegzetességük a rózsaszín vagy vörös hasi folt, amiről Magyar elnevezését kapta, a has színének intenzitása változik az udvarlási időszak során. A hát-és farokúszóin aranygyűrűs szem foltok láthatók.

Tartása akváriumban: Békés természetű társas akváriumba is ajánlható, csak a szaporodási időszakban válik agresszívvé. Legtöbbször a víz középső és alsó rétegeiben tartózkodik. A vízminőségre nem válogatós, a kemény és a lágy vízhez is alkalmazkodik. Természetes élőhelyükön a víz lágy és kissé savas . 26–28 °C-os, 6-10 NK, pH: 4,8-7,5 vízben tartsuk. A szabadban ragadozó életmódot folytat, gerincteleneket fogyaszt, de fogságban mindenevő. Egy pár számára 80-100 literes akvárium a megfelelő. Kedveli a barlangokat, köveket, rejtekhelyeket. Gyakran egy fél felfordított kókuszdió héját, vagy egy virágcserepet választ lakhelyéül és ikrázóhelyül. Kedveli a sűrű növényzetet és a gyökereket.

Szaporítása: Az ívási időszak a környezetük megtisztításával kezdődik, először csak a nőstény tisztogat, majd a hím is segít. A nőstény meggyfoltja napról napra sötétebb lesz, ami jelzi a közelgő ikrázást. Néha remegő mozgással kelleti magát a hímnek. Általában a tereptárgyak felső részére vagy oldalára ikráznak. Mindkét szülő legyezi az ikrákat, de a nőstény gondosabb, a hím inkább a területet védi. Előfordulhat, hogy az első napokban a nőstény elkergeti a hímet, de később újra elfogadja. Az ikrák hosszúkásak és világossárga színűek, számuk 50–150 is lehet. Az ivadékok a kikelés utáni ötödik napon úsznak el, ekkorra már szikzacskójuk kiürült és felszívódott. Mivel az első hetekben nagyon aprók, frissen keltetett Artemia naupliusszal felnevelhetők, egy hónaposan már a vágott tubifexet is elfogadják. Korán válnak ivaréretté, 6–8 hónaposan már tenyészthetők.

Forrás: Dick Mills: Akváriumi halak (Határozó kézikönyvek sorozat) c. könyve alapján
Fotók: Csababá

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett!

 

Állatvilág

Akvarisztika.info


© 2008 Minden jog fenntartva - akvarisztika.info - Webmester - PCMed.hu