Akvarisztika.info

akvarisztika a mindennapokban

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Papagájplatti - Xiphophorus variatus hybrid

A Xiphophorus variatust és Xiphophorus maculatust gyakran egyazon fajnak tartják. A kereskedelemben kapható plattik egyébként általában e két faj keverékei (hibridjei). A papagájplatti  általában karcsúbb, mint rokonai, és a farok töve sem olyan széles, mint azoké.

Élőhelye:
Mexikó, vizinövényekben gazdag folyóvizek, kisebb tavak, pocsolyák.

Külső jegyei:
Az ideális színű hím hátúszója kénsárga, a farokúszó narancsvörös, a faroktövet fekete folt díszíti. A törzs oldalát fedő pikkelyek búzavirágkéken irizálók. Gyakoriak a törzs elülső részét borító fekete pettyek. A has fehér, a hát barna.Testhossza kb. 4-5,5 cm. A nőstény színe sokkal egyszerűbb, talán leginkább egy guppi nőstény színére emlékeztető. Testhossza kb. 6,5 cm.

Akváriumi tartása:
Minimum 50 literes medencét. tiszta vizet és változatos eleséget igényelnek, mindenevők. Közös akváriumban tökéletes lakók, s nagyon jól tűrnek más halfajokat, vízhőfok 24-28 °C.

Szaporítása:
A nőstényt a legjobb elkülöníteni az ivadékaitól egy külön akváriumba, melybe helyezzünk jó búvóhelyet kínáló sűrű növényt, pl. Jávai mohát (Vesicularia dubyana). Az ivadékokat naponta többször etessük sóféreglárvákkal, de még így is elég lassan növekednek.

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett!

 

Állatvilág

Akvarisztika.info


© 2008 Minden jog fenntartva - akvarisztika.info - Webmester - PCMed.hu