Akvarisztika.info

akvarisztika a mindennapokban

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Nothobranchius patrizii - Patriz-fenékpontya

Természetes élőhelye: Etiópia, Kenya és Szomália mocsarai.
Nothobranchius patrizii - Patriz-fenékpontya
Testhossza: 5 cm. A hím színei a nőstényénél erőteljesebbek, szivárványosan kék pikkelyei néha egészen sötétek, a farokúszója piros. Elég agresszív, ezért ajánlatos az akváriumba sok búvóhelyeket is készíteni, hogy a nősténynek legyen hova menekülni. A legideálisabb, ha csak a szaporodás idejére engedjük őket össze, vagy több nősténnyel tartsunk egyetlen hímet.

Medence minimális mérete: 20 liter halnépesség 20 literre 1 pár. Sok fogaspontyféléhez hasonlóan, mint amilyen pl. az Aphyosemion australe (cifra fogasponty), ez a hal is inkább egy különleges - specifikus - akváriumban tud jól fejlődni.
Medencedekoráció: Jávai moha (Vesicularia dubyana), Microsorum pteropus és tőzeggyökerek.

Viselkedés: A hímek elég agresszívek.
Táplálkozás: Ragadozó, kedveli az élő zsákmányt.

Vízparaméterek:
hőmérséklet: 23-28 °C
pH: 6,5-7
keménység: 4-14NK°

Szaporítása: Viszonylag könnyű. Helyezzünk a medence egyik sarkába egy vaskos, tőzegdarabot tartalmazó tartályt, itassuk át jól vízzel. Ebbe kerül majd a kiszemelt pár, itt fognak ívni. Egy hét múlva emeljük ki az ikrákkal teli tőzeget, óvatosan nyomkodjuk ki és tároljuk - állandó 25 °C-on - egy hermetikusan elzárható zacskóban kb. 20-25 héten keresztül. Ezután vegyük ki a tőzeget, tegyük vízbe, ahol kb. 10-12 nap múlva kikelnek az ivadékok. Sóféreglárvákkal etessük őket. Várható életkor: 1 év.

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett!

 

Állatvilág

Akvarisztika.info


© 2008 Minden jog fenntartva - akvarisztika.info - Webmester - PCMed.hu