Akvarisztika.info

akvarisztika a mindennapokban

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Neolamprologus leleupi - Tanganyika-tavi citromsügér

Neolamprologus leleupi - Tanganyika-tavi citromsügérA citromsügér igen kedvelt faj az akvaristák körében, pompázatos sárga színének köszönhetően. Több hímet nem ajánlatos együtt tartani, mert egymás közt agresszívan viselkednek. A citromsügérek színe plankton-dús etetéssel fokozható. Több fajjal is együtt tarthatjuk, de akkor tágasabb akváriumra (kb. 200 liter) lesz szükségünk, és nagy mennyiségű sziklára. Elfogadja a műeleséget, de jobb szereti a rovarokat és rákokat. Ikrázás előtt megfigyelhető, ahogy gondosan kihordják a sódert a sziklák közül.

Eredeti élőhelye: Afrika, Tanganyika-tó.
Táplálkozás: Ragadozó (Természetes környezetben apró rákokat eszik.) Fogságban elfogadja a mű és a fagyasztott eleséget is.
Mérete: 9-10 cm.
Viselkedése: Más fajokkal szemben nem túl agresszív, de rokonfajokkal szemben területvédő.
Ajánlott akvárium méret: 100 liter.
Környezet berendezése: Sziklás, homokos zónák, sok rejtekhely.
Optimális vízértékek: 
Víz hőmérséklet
: 25-26°C,
pH: 8,
Vízkeménység: 8,4NK°.

Szaporodása: Könnyű. A nőstény csak annyiban különbözik a hímtől, hogy egy kicsit kisebb. Sok sügérfélétől eltérően, a párok között nincs túl szoros összetartás. A nőstény egy mélyedésbe, vagy szikla alá rakja a petéit, és a későbbiekben is ő gondozza. A hím védi a fészek területét, de közben időnként kijár udvarolni más nőstényeknek is. Ikrázásonként akár 200 utód is lehet. A kicsik elúszását követően a szülők körülbelül 10 napig még együtt maradnak, és őrzik őket, de utána a kicsik teljesen függetlenek, a fiatal ivadékok, melyek nem alkotnak csapatokat. 
Várható életkor:
8-10 év.

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett!

 

Állatvilág

Akvarisztika.info


© 2008 Minden jog fenntartva - akvarisztika.info - Webmester - PCMed.hu