Akvarisztika.info

akvarisztika a mindennapokban

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Neolamprologus brichardi - Porcelánsügér

Neolamprologus brichardiA porcelánsügért viselkedése és kecsessége teszi kedveltté az akvaristák körében. Ezt a fajt azoknak ajánljuk, akik szívesen tanulmányozzák a tanganyikai bölcsőszájú halak életének és viselkedésének számtalan mozzanatát. A Neolamprologus nemzetség több fajához igen közel állnak. Vigyázni kell, nehogy ezekkel egy akváriumba kerüljenek, mert ha kereszteződnek, átmeneti formákat (hibrideket) hoznak létre.

Származás helye: Afrika; Tanganyika-tó Sziklás, köves part menti zónáki.
Viselkedése: Erélyesen védi a területét, különösen amikor ikrái vagy ivadékai vannak.
Táplálkozása: Ragadozó (természetes körülmények között planktonokkal, és kis rákokkal ill. más gerinctelenekkel táplálkozik).
Szaporítása: Könnyű. Ha egy pár egymásra talál, az ikrarakás egy sziklahasadékban vagy -mélyedésben történik.  Körülbelül 80-100 db ikrát raktak le. Az ikrákat, lárvákat és később az ivadékokat a szülők több héten keresztül szigorú felügyelet alatt tartják. A különböző ikrázásokból származó ivadékok összekeverednek, s az idősebbek vigyáznak a fiatalabbakra, de a terület védelmében is részt vesznek. Hamarosan jelentős – néha szinte tolakodó és mindent elárasztó – csapatot alkotnak.Várható életkor: 8-10 év.
Medence minimumális mérete: 100 liter. Ajánlott halnépesség 100 literre 1 pár.
Testhossza: 10 cm.
Akvárium berendezése: Olyan sziklák, melyek elrendezése lehetővé teszi, hogy elkülönült területük legyen.
Víz hőmérséklete: 25-26°C
pH: >8.
Keménység: >8,4NK°
Megjegyzés: Erős szűrést és oxigéndús vizet kívánnak. Rendszeres hetenti vízcsere ajánlott kb. az akvárim vizének egynegyedét illik lecseréni, a párolgási veszteség pótlása melett.

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett!

 

Állatvilág

Akvarisztika.info


© 2008 Minden jog fenntartva - akvarisztika.info - Webmester - PCMed.hu