Akvarisztika.info

akvarisztika a mindennapokban

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Nannacara anomala - Színes törpesügér

A Nannacara anomala egy békés természetű törpesügér, amelyet könnyedén tarthatnak kezdők is.
Természetes élőhelye: Dél-Amerika, Nyugat-Guyana folyók és patakok.
Nannacara anomalaTesthossza: Hím: 7 cm, Nőstény: 5 cm. Színe nagyon változó és erősen függ közérzetétől. A 7 cm-re megnövő hím kékeszöld színe, kopoltyúfedőjének rajzai, úszójának vöröses, sárgás szegélye harmonikusan olvad össze. A sokkal kisebb, csak 5 cm-re megnövő nőstény sárgásbarna, sötétebb haránt csíkokkal, amelyek különösen az ikrázás idején szembetűnők. Fő színei: zöld, sárga, kék.
Viselkedés: Békés természetük matt minden édesvízi akváriumi hallal közös medencében tarthatók.
Víz régió: Közép-, alsó régiók.
Táplálása: Fogságban mindenevő, elfogadja az élő, fagyasztott, szárított és műeleségeket is.
Akvárium: Minimum mérete 75 liter, ajánlott halnépesség 75 literre 1 pár. Szeretik a növényekkel dúsan beültetett akváriumot, de az akvárium előterében hagyjuk szabadon az úszóteret számukra. Rakhatunk be köveket és gyökereket, amik búvóhelyül szolgálhatnak.
Vízhőmérséklet: 22-27°C.
pH: 6-7,5.
Vízkeménység: 3-14 NK°.
Szaporítása: Viszonylag könnyű. Ha a vízminősége és a hőmérséklete megfelelő, akkor szívesen ívnak védett helyen pl. elhelyezett kis virágcserépbe vagy kókuszdióhéjban, melyet a nőstény előtte megtisztogat és véd az akvárium többi lakójától. Anyai gondozású családot alkot, ez az ösztöne oly erős, hogy a nálánál sokkal nagyobb testű halakat is elzavarja az ívó helyétől. A hímet is csak az ívás idején tűri meg, amíg a lerakott kb. 80-100 db ikrát megtermékenyíti. Társas akváriumban második nap estéjén ajánlatos az ikrát cserepestől elvenni, és mesterséges gondozással külön akváriumban keltetni. A kb. 26-28 °C-os vízben kb. 2-3 nap alatt kel ki az ikrák, és további 5 nap múlva elúsznak el. Az ivadékok gyorsan fejlődnek, és 3-4 hónapos korban már ivaréretté válnak. Várható életkor 5-8 év.

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett!

 

Állatvilág

Akvarisztika.info


© 2008 Minden jog fenntartva - akvarisztika.info - Webmester - PCMed.hu