Akvarisztika.info

akvarisztika a mindennapokban

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Mikrogeophagus ramirezi - Pillangó tarkasügér

A pillangó tarkasügér vagy ramirezi, igen kedvelt békés természete és pompás színei miatt. Korábbi elnevezései: Apistogramma ramirezi, Papiliochromis ramirezi, Geophagus ramirezi.
Természetes élőhelye: Dél-Amerika - Venezuela, az Orinoco-medence, Rio Meta. Gallyakkal, lehullott falevelekkel eltorlaszolt vizek, tavak.

Mikrogeophagus ramirezi - Pillangó tarkasügér
Mikrogeophagus ramirezi - Pillangó tarkasügér
Mikrogeophagus ramirezi - Pillangó tarkasügér
Mikrogeophagus ramirezi - Pillangó tarkasügér
Mikrogeophagus ramirezi - Pillangó tarkasügér

Testhossza: 5-7 cm. Teste alapszíne sárga, a hátsó kétharmadnyi része pedig kékes olykor fehéres. Egy ívelt fekete csík fut végig  a szemen keresztül a fején. Egy fekete folt található a test közepén. Az úszók sárgás színűek és a hátúszó első pár sugara fekete. A nőstények hasi része pirosas. A hímek hátúszójuk második sugara megnyúlt.

Többféle tényész változat is létezik pl.: fátyolos, gold, electric blue, stb.

Tartásuk: Medence mérete minimum 50-70 liter egy pár részére. Vízhőmérséklet: 25-29 °C, pH: 6-6.5. Tartásuk problémamentes, ha betartjuk a rendszeres vízcseréket és ügyelünk a víz alacsony nitrát szintre. A pillangó tarkasügerek nagyon érzékenyek a vegyszerekre, vagy a hirtelen vízminőségváltozásra. Más kis testű dél-amerikai fajokkal (Corydorasok, algázók, pontylazacok) probléma mentesen együtt tarthatók. A Pillangó tarkasügér természetes közegében "ragadozó" életmódot folytat, apró gerinctelen élőlényeket, férgeket, rovar lárvákat fogyaszt. De akváriumi körülmények között tartva, a tenyésztett változatok szinte minden eleség típust elfogyasztanak.

Szaporítása: A pillangó tarkasügerek barlangba ikrázó halak, de lapos kövekre és vízinövények széles leveleire is leikráznak. Szaporításuk viszonylag egyszerű, ha egy pár egymásra talált. A pár sok időt tölt a kiszemelt hely megtisztításával, mielőtt leívnak. A nőstény kb. 100-200 ovális narancssárga ikrát rak, majd a hím megtermékenyíti azokat. A nőstény és a hím egyaránt vigyáz az ivadékokra.Az ikrák kb. 60 óra múlva kikelnek és a kishalak további néhány nap múlva úsznak el. Normális körülmények között a szülők szigorúan őrzik az ivadékokat. Ha a hím elkezdi támadni a nőstényt, akkor távolítsuk el a nőstényt. Amint elúsztak a kishalak, a hím megtisztítja őket a szájával, majd visszaköpi őket a fészekbe. Amint a szikzacskó felszívódik etessük őket sóféreglárvákkal. A napi 10%-os vízcsere ajánlott ( mivel a kishalak érzékenyek a hirtelen vízválozásokra), mivel a gyakori etetéstől felhalmozódhatnak a káros anyagok a vízben. Körülbelül három hét múlva a hím abbahagyja a kicsik pátyolgatását, ezután kivehetjük a medencéből őt is.

Fotók: Csababá

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett!

 

Állatvilág

Akvarisztika.info


© 2008 Minden jog fenntartva - akvarisztika.info - Webmester - PCMed.hu