Akvarisztika.info

akvarisztika a mindennapokban

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Mikrogeophagus altispinosus - Bolíviai tarkasügér

A Bolíviai tarkasügér egy kicsi, de színpompás hal. Testének alapszíne barnás, vagy szürkés-kék, a hasi részen sárgás színezettel. Testük közepén, a hátúszók közepe alatt gyakran található egy fekete folt, és a fejükön legtöbbször egy függőleges fekete csík fut a szemen keresztül. Szemük nem vörös, mint a pillangó tarkasügérnek (Mikrogeophagus ramirezi). A hátúszók vége és a farokúszó szélei, valamint a farok alatti úszó és a mellúszók teljesen narancssárgák, vagy vörösek. Körülbelül négy évig élnek. Szeretik a lassú mozgású enyhén savas, de oxigénben gazdag és jól szűrt vizet. Akváriumukat közepesen világítsuk meg. Mivel a Bolíviai tarkasügér nem szeret erős fényben ívni, használjunk a víz felszínén úszó növényeket, hogy tompítsuk a világítást és nagyobb biztonságérzetet adjunk a halainknak. Nagyon hálás kis halak és tartásuk sem túl nehéz, ha betartjuk a rendszeres vízcserkéket és a víz nitrát szintjét alacsonyan tartjuk. A hímek hátúszójának a vége csúcsos és a farokúszók végei is megnyúltak, a nőstényeknek nem pirosas a hasi részük, mint a pillangó tarkasügereknek.

Természetes élőhelye: Dél-Amerika, Bolívia és Brazília. A Rio Mamore és a Rio Guarpore folyó találkozásánál és környékén, eredetileg Bolíviában találták egy sekély tavacskában.

mikrogeophagus_altispinosus_1
mikrogeophagus_altispinosus_1
mikrogeophagus_altispinosus_2
mikrogeophagus_altispinosus_3

Testhossza: 7-8 cm.
Viselkedés: Társas akváriumba való törpesügér, ívási időszakban csak egy kicsit agresszívebbek a Pillangó tarkasügereknél. Párban, vagy kis csapatban tartsuk.
Táplálkozás: Ragadozó, élő és fagyasztott eledeleket adjunk neki, néha adhatunk neki száraz haltápokat is. Inkább többször keveset adjunk nekik egy nap, mint egyszer sokat.
Medence minimális mérete: 70 l.
Vízhőmérséklet: 23-28 °C.

Szaporítása: Elég könnyű, ha már egy pár már egymásra talált. A Bolíviai tarkasügerek barlangba ikrázó halak, de lapos kövekre és vízinövények széles leveleire is leikráznak. A vízhőmérsékletet tartsuk 30 °C körül, a világítás pedig ne legyen túl erős. Inkább külön medencében ívassuk őket. A pár sok időt tölt a kiszemelt hely megtisztításával, mielőtt leívnak. A nőstény lerakja a szürke ovális ikrákat, ezek száma 75-100 lehet, majd a hím megtermékenyíti őket. A nőstény úszóival legyezi az ikrákat, miközben a hím a területet őrzi, néha a hím is legyezi az ikrákat, de ezt általában a nőstény csinálja. Körülbelül 60 óra múlva az ikrák kikelnek, majd a szülők átmozgatják az ivadékokat egy gödörbe, ami általában az akvárium egy másik részén van. További 7 nap múlva az ivadékok elúsznak. A szülők továbbra is folytatják az átmozgatást még hetekig. Ha társas medencében ikráztak le, akkor ilyenkor célszerű áttenni őket egy saját medencébe, mert a többi hal megeheti őket. A kishalak nagyon érzékenyek a vízminőségre, és ne zsúfoljuk őket össze, mert akkor nem nőnek olyan gyorsan.

Fotók: Tibor

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett!

 

Állatvilág

Akvarisztika.info


© 2008 Minden jog fenntartva - akvarisztika.info - Webmester - PCMed.hu