Akvarisztika.info

akvarisztika a mindennapokban

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Melanotaenia praecox - Törpe szivárványhal

Melanotaenia praecox - Törpe szivárványhalEgyéb elnevezése: Neonkalászhal
Eredeti élőhelye: Endemikus az Mamberamo folyórendszer, Új-Guinea, Indonézia. (Gyors folyású, tiszta vizek).
Testhossza: 5 cm. Kisebb, mint a Melanotaenia boesemani, de ez a kis hal is elragadó szivárványszínekben tündököl. A nőstény úszói sárgák, s könnyű megkülönböztetni öt a hímektől, mert azok úszói pirosak. Könnyű együtt tartani őket a kalászhalak (Atherinidae) családjának hasonló igényeket támasztó más tagjaival.
Viselkedése: Társas, rajokban él.
Táplálkozása: Fogságban mindenevő, elfogadja a legtöbb szárított, fagyasztott és az élő eleséget.
Medence minimum mérete 100 liter. A medence oldalát dekoráljuk néhány tő csavart levelű valliznériával (Vallisneria spiralis), hátulra pedig ültessünk indiai vízicsillagot (Hygrophila polysperma), hogy legyen elég szabad hely, mert ez a faj igen aktív úszó. Jólszűrt, osigéndús vizet igényli. Dekorációként használhatunk növényeket, köveket, sziklákat és biztosítsun elgendő úszóteret.
Halnépesség: 120 literre kb. 5-6 hal.
Viz hőmérséklet: 23-28 °C
pH: 6,8-7,5
Keménység: 5,6-8,4NK°

Szaporítás: Könnyű. A Melanotaenia praecox akár mindennap ikrázik a növények közé. Ha az akváriumban csak ez az egy faj van jelen, akkor össze tudjuk szedni a vízfelszín közelében eleséget kereső ivadékokat. Tegyük őket egy külön medencébe, és ott neveljük fel. Sikeresebb a szaporodás, ha egy pár elkülönül egy 50 literes akváriumban. 10 literenként 1 csapott evőkanál jódmentes konyhasót kell adagolni a tenyészmedence vizéhez. Várható életkor: 3-5 év

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett!

 

Állatvilág

Akvarisztika.info


© 2008 Minden jog fenntartva - akvarisztika.info - Webmester - PCMed.hu