Akvarisztika.info

akvarisztika a mindennapokban

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Melanochromis johannii - Indigósügér

Egyéb elnevezések: Pseudotropheus johannii, Johanni sügér
Természetes élőhely: Kelet-Afrika, A Malawi tóban, nagy sziklák közötti ún. görgeteg zónákban él 6 méteres mélységig.
Melanochromis johanniiFelépítése, megjelenése: Hím: 12 cm, nőstény: 10,5 cm. A Melanochromis johannii sügér teste hosszúkás, torpedó alakú, oldalról lapított, a feje ívelt: tipikus „mbuna” testalkatú hal. A színezet nagyban függ a hal nemétől és korától, ezenkívül a nőstény és a hím kinézete nagyon eltérő. A növendék halak és a nőstények teste narancssárga, míg a hímek sötétkék vagy fekete színezetűek. A hímek testén két világos vízszintes csík húzódik a kopoltyúfedőtől egészen a farok tövéig. Ez a két világos csík lehet szaggatott, vagy összefüggő is, ami nagyban függ a származási helytől is. Stressz hatására a színeik könnyen kifakulnak. A nemek megkülönböztetése kifejlett egyedek esetén színeik alapján könnyű, ezenkívül a hímek farok-alatti úszóján ikrafoltok találhatóak.
   
Viselkedése: Területvédő, társas medencében más, hasonló méretű malawi tavi sügérekkel jól tartható, de sokan csak külön számukra berendezett akváriumban tartják.
Táplálkozás: Természetes élőhelyén algákat eszik, de akváriumban mindenevő. Igényli a növényi táplálékot is.

Akváriumi élőhely kialakítása:
medence minimális mérete: 140 liter, halnépesség és ivararány 1 hím és 3-4 nőstény.
dekoráció: Aljzatnak korallhomokot, vagy apró kavicsot használjunk. Kövekből, sziklákból építsünk sok búvóhelyet a halak számára. A dekorációnak szánt növényeket megeszik.
hőmérséklete: 22-27°C
pH: 7,5-9
víz keménysége: 10-25NK°

Szaporítása: Elég könnyű. A halak kb. 1 éves korban érik el az ivarérettségüket, íváskor a hímek erősen hajtják a nőstényeket, és ilyenkor a hímek színezete is sokkal élénkebb lesz. Szaporításhoz használjunk lúgos (8,2-8,5 pH), 12-18 NK° keménységű és 27-28°C hőmérsékletű vizet. A hím gödröt ás a talajba és oda próbálja becsalogatni a nőstényeket. A Melanochromis johannii anyai szájköltő, az ikrák száma elérheti a 60-at is, amiket a nőstény 18-24 napig forgat a szájában. Miután kiengedi őket, további egy hétig vigyáz még rájuk. A kishalaknak adjunk frissen kelt sórákot, vagy apró száraz eleséget. A Johanni sügér kb. 10-12 évig él.

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett!

 

Állatvilág

Akvarisztika.info


© 2008 Minden jog fenntartva - akvarisztika.info - Webmester - PCMed.hu