Akvarisztika.info

akvarisztika a mindennapokban

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Leopárd dánió - Brachidanio frankei

Brachidanio frankei - Leopárd dánió

Széles körben ismert, elterjedt halfaj, ezt érdekes mintázatának, békés természetének és a kezdők által is könnyen tarthatóságának és tenyészthetőségének köszönheti.

Élőhelye:

A leopárd dánió nem alkot külön fajt, csak a zebradánió egy tenyésztett alfajáról beszélhetünk. Ennek megfelelően a természetben nem található meg.

Külső jegyei:

Alakja és mérete tekintetében teljes mértékben megegyezik a zebradánióval, csupán a színezetben  ill. mintázatban találhatunk eltéréseket. A hátrész olajbarna, teste aranysárga sötétkék pontokkal. A nemi különbségek nem elsősorban a méretbeli különbségekben, sokkal inkább a test alakjának másságában nyilvánul meg. A nőstények teltebbek és hátuk is magasabb, míg a hímek karcsúbbak és hátuk is egyenesebb felépítésű. Méretük 4-5 cm között változik. Kimondottan felszínközeli életmódot folyatató hal, táplálékát innen szerzi. Kedveli a különböző férgeket , szúnyoglárvákat és apróbb élő eleségeket is, mint például a vízibolha különféle fajait.

Tartása:

Tartása teljes mértékben megegyezik a Zebradánióéval. Békés természetű rajhal. Tartása nem ütközik nehézségekbe, kedveli a csapvizet, így ilyenben tarthatjuk. Fontos, hogy ne egyedül legyen, tehát legalább két párt vásároljunk belőle, mert akkor esetleg az akvárium többi lakójának úszóinak csipkedésével fogja üres óráit eltölteni. Szépségük is csak így érvényesülhet igazán. A víz hőmérsékletét 23 °C körülire állítsuk be. Kimondottan kedveli a szűrőből érkező áramló vizet. Ennek megfelelően kicsit erősebbre állítsuk szűrőnk teljesítményét. A víz szellőztetése, fűtése és az akvárium megvilágítása normális mértékű legyen. A dús növényzetet és az időnként adott friss vizet meghálálja.

Szaporodása:

Ívatás tekintetében is a Zebradánióra ütött, természetesen nem véletlenül. Tenyésztése megegyezik a Danio és Brachidanio nemzetségről általánosan leírtakkal, tehát ívató medencéjüknek 15 liternél nem szükséges nagyobbnak lenni. A víz forralt csapvíz legyen, a hőmérséklet 22-24 °C közötti. Az ikrákat védenünk kell, mert a szülők mohón falják petéiket. Ezt vagy körülbelül 2 cm átmérőjű kavicsokkal, ikrázó háló vagy pedig ikrázórács közbeiktatásával tudjuk elkerülni. Először a nőstényt helyezzük a medencébe majd a hímet. A következő hajnalban fognak az ikrarakáshoz, mely akár 400 ikrát is eredményezhet. A kishalak 24 óra alatt kelnek ki és további 5 nap kell elúszásukig. Ívás után természetesen a tenyészpárt távolítsuk el. Vannak ikrák, melyek akár 3 napig is fejlődhetnek. A kishalak első elesége már frissen kikelt sórák lehet. Fejlődésük gyors, de ügyeljünk arra, hogy a nagyobb, gyorsabban fejlődő egyedeket időnként vegyük ki elmaradottabb testvérik közül, mert megtámadhatják azokat.

Leopárd  dánió

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett!

 

Állatvilág

Akvarisztika.info


© 2008 Minden jog fenntartva - akvarisztika.info - Webmester - PCMed.hu