Akvarisztika.info

akvarisztika a mindennapokban

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Laetacara curviceps - Zászlós törpesügér

Család: Cichlidae. Alcsalád: CichlasomatinaeLaetacara curviceps - Zászlós törpesügér

Tremészetes élőhelye: Dél-Amerika, Amazonas-medence. Erdős területein, lassú folyású mellékfolyói és mocsarai.
 
Testhossz: Egy kifejlett hím: 9cm. Nőstények kisebbek, kb.: 7cm.
 
Minimális medence méret: Egy pár már lehet tartani egy (60 cm x 35 cm x 30cm) – kb. 63 literes akváriumban, ha nem tartunk benne más Bölcsőszájú halat.
 
Berendezés: Kedveli a gyengén megvilágított medencéket, az úszó, lebegő növények növelik a biztonságérzetet, használjunk ágakat, uszadék fákat, v. vasfákat, hogy imitálhassuk a természetes élőhelyét. Ezek egyben lehetséges ívási helyek is. A víz mozgása ideális esetben a lehető legkisebb. Fontos a beállt, jól szűrt medence, mivel a faj érzékeny a hirtelen nitrogénváltozásra.
 
Vízhőmérséklet: 24-29 °C.
 
pH tartomány: Inkább enyhén savas, 5,5-7,0.
 
Táplálás: Mindenevő. Használjon jó minőségű lemezes tátokat, ill. élő, fagyasztott, és szárított eleséget, valamint növényi eredetű eleséget pl. fagyasztott- spenót v. borsó, hogy biztosítva legyen a változatos étrend.
 
Tartása: A zászlós törpesügér előszeretettel tartózkodik a medence alján, a növények, sziklák és faágak árnyékában megbújva. Az egyik legbékésebb Bölcsőszájú halfaj. Egy kellően tágas akváriumban lehet tartani más békés Bölcsőszájú halak, mint Vitorláshal, Diszkosz, Apistogramma vagy Mikrogeophagus. Bár nagyon békés hal, már-már félénknek is mondható, de mégis csak sügér és szaporulatát igen hevesen védelmezi, ilyenkor a nálánál nagyobb halaknak is nekiront. Célszerű párban tartani, de tágas medencében egy kisebb csapat tartása is lehetséges.
 
Nemi különbségek: A fiatal példányoknál a nemek közti különbséget nehéz megállapítani. A felnőtt egyedeknél hímek általában valamivel nagyobbak, mint a nőstények, és háti, hasi és farok úszóik nyúltabbak. A sötét folt a hátúszón általában nagyobb a nőstényeknél, valamint íváskor a nőstények hasi részen duzzadtabbak az ikrától.
 
Tenyésztés: Célszerű egy párt elkülöníteni külön medencébe, hogy az ikrákat és a kis növendékhalakat megvédhessük a többi haltól, mivel a frissen kikelt ivadékok igen aprók. A legegyszerűbb módja annak, hogy a megfelelő párt kiválasszuk, hogy egy 6-8 csoportból megvárjuk, még egy pár kiválik. Ez eltarthat egy ideig, így bizonyos fokú türelem szükséges. Ha egyszer egy pár egymásra talál, a többi halt a legjobb eltávolítani.
Az ikrákat általában egy lapos kőre, vagy uszadék fára, olykor az aljzatra rakja. Az ívás, mint általában a bölcsőszájú halaknál, úgy zajlik, hogy a kiválasztott területet a hím megtisztítja, majd miután a nőstény lerakta az ikrákat a hím megtermékenyíti kb. 2-3 nap alatt. Miután az ikrák kikeltek, az egész szaporulatot a két szülő átköltözteti egy gödörbe vagy más védett területre. A kicsiket akár többször is átköltöztethetik, míg további 5-7 nap múlva szabadon elúsznak. Ezután kezdhetjük az ivadékok táplálását kerekes férgekkel (microworm) és sórákkal (Artemia).

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett!

 

Állatvilág

Akvarisztika.info


© 2008 Minden jog fenntartva - akvarisztika.info - Webmester - PCMed.hu