Akvarisztika.info

akvarisztika a mindennapokban

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Kolibrihal - Tanichthys albonubes

A Kínában őshonos kolibrihal (Tanichthys albonubes) hazánkban is népszerű, közkedvelt "gyakorlóhal". Mindezt annak a jó tulajdonságának köszönheti, hogy rendkívül szívós, így kezdő akvaristák szívesen vásárolják.

Élőhelye:


Dél-Kína (Kanton tartomány), tiszta és gyors folyású oxigénben gazdag vizek.

Külső jegyei:

Háta sötétbarna. A hastól a faroktőig zölden vagy sárgán irizáló élénk csík húzódik végig. Fiatal állatokon az irizáló csík élénk kékeszöld, a neonhaléhoz nagyon hasonló. E csík alatt sötétbarna sáv húzódik, ami a kontrasztot erősíti. A has világosbarna. A hát-és a farok alatti úszó narancssárga, kifelé vörösbe átmenő. A nőstény hasvonala domború, színei halványabbak. A hímek egyenes hasvonalúak, főleg úszóik színei élénkebbek. 4 cm-nél ritkán nő nagyobbra.

Tartása:


A kolibrihal békés természetű, igazi csapathal. Szinte minden, méretben hozzá illő csapathallal együtt tartható. Táplálékában nem válogatós, szívesen fogyaszt bármilyen élő- és száraz eleséget (például: tubifex vagy vízibolha). Az akvárium vizének minőségére nem igényes, alacsony hőmérsékletet is jól tűri, nem igényel 25 °C-nál magasabb hőmérsékletű medencét. Egyedül az oxigénmennyiségre kell odafigyelnünk, mert az oxigén hiányát egyáltalán nem tűri, még rövid ideig sem!

Szaporítása:

Szerezzünk be egy 10 literes medencét, töltsük fel közepesen kemény forralt csapvízzel és a vízhőfokot 23-25 °C-ra állítsuk be. Találjuk ki, hogy mikor szeretnénk ívatni a halainkat. Ha ez megvan, akkor a tervezett ívatás előtt 2 héttel a nemeket válasszuk külön. Mivel nem ikrafalók, nincs szükség kavicsra aljzatként, viszont a biztonságérzetük növelése érdekében pár növényt azért betehetünk. A párt az esti órákban tegyük át a medencébe, hogy másnap nyugodtan hozzáláthassanak az ikrarakáshoz. Ívás után távolítsuk el az ívatómedencéből a tenyészállatokat. Az ivadékok 36-48 óra alatt kelnek ki és a 4-5. napon már el is úsznak. Mivel szájnyílásuk meglehetősen kicsi, így első eleségként papucsállatkát vagy kerekesférget adjunk.A fiatal példányok világító, élénk színűek, de ez idősebb korukra megkopik.

Tanichthys albonubes - Kolibrihal

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett!

 

Állatvilág

Akvarisztika.info


© 2008 Minden jog fenntartva - akvarisztika.info - Webmester - PCMed.hu