Akvarisztika.info

akvarisztika a mindennapokban

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Karcsú díszmárna - Barbus titteya

A karcsú díszmárna (Puntius titteya) a sugarasúszójú halak (Actinopterygii)  osztályába, a pontyalakúak (Cypriniformes) rendjébe, a pontyfélék (Cyprinidae) családjába, és az Cyprininae  alcsaládjába tartozó faj. Egyéb elnevezése Barbus titteya.

Élőhelye:

Srí Lanka árnyékos patakjai.

Külső jegyei:

Testhossza 4-5 centiméter. A háta zöldesen csillogó őzbarna, az oldalai és a hasa piros. A szájtól az oldalak középvonalában a farka közepéig kékesfekete csík húzódik. E fölött kékeszöld irizáló sáv látható. Az úszói pirosak, fekete szegéllyel. A hím élénkebb, ikrázás idején színe lángvörös, a nőstény teltebb formát mutat.

Tartása:

Tartásához ajánlott minimum 50 literes medece, halnépesség 50 literre 5-6 hal. Kedvelik a sűrű növényzetet, sötét aljzatot, szeretik a félhomályt. Tartási hőmérséklet 24-26 °C. Jól lehet társítani a zebradánióval (Brachydanio rerio). Mindenevők.

Szaporodása:

A szaporítás idejére a pár egy 20 literes akváriumba kerüljön, melynek vize lágyabb (keménysége kevesebb, mint 5,6 NK°), mint az akváriumé. Az ívás után, 24 óra múlva kikelnek az ivadékok és a hatodik napon elúsznak.

Karcsú díszmárna - hím

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett!

 

Állatvilág

Akvarisztika.info


© 2008 Minden jog fenntartva - akvarisztika.info - Webmester - PCMed.hu