Akvarisztika.info

akvarisztika a mindennapokban

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Inpaichthys kerri - Királylazac

Természetes élőhelye: Dél-Amerika a Rio Aripuana folyó és a Rio Madeira mellékfolyói.
Inpaichthys kerri - KirálylazacTesthossza: hím: 4 cm, nőstény: 3 cm.
A császárlazachoz hasonló, de kisebb testű új hal. A hím hátrésze világítókék, és ez a kék a lazacfélék kis zsírúszójára is áthúzódott. A testközépen sötét csík fut végig, hasi része világos ezüstkék. A nőstény kevésbé színes, de a zsírúszója élénkvörös. Az ivarok megkülönböztetése így igen könnyű.

Medence minimális mérete: 40 liter.
Vízparaméterek:
Hőmérséklet: 24 -28°C
pH: 6,5-7,5
Keménység: 4-15 NK°

Akvárium berendezése:
Szereti a sötétebb akváriumot, ezért használjunk úszó növényeket a fény tompítására, és sötét színű aljzatot. Akváriumába telepítsünk növényeket, helyezzünk az aljzatra gyökereket, vagy faágakat, törzseket, de hagyjunk elegendő úszó teret is. Erős szűrőt alkalmazzunk, mert nagyon érzékenyek a vízben lévő bomlástermékekre. Csak a tökéletes minőségű vízben jönnek elő gyönyörű színei.
Békés természetű, társasakváriumba kifejezetten alkalmas kistermetű rajhal. Egy csapat minimum 6, de inkább több egyedből álljon. Kis termete miatt a legtöbb ragadozó táplálékának tekintheti, ezért nagytestű halakkal ne tartsuk együtt.

Táplálása: Akváriumban a legtöbb táplálékot elfogadja, csak elég apró legyen. A kedvencei természetesen az élő és a fagyasztott planktonikus szervezetek. Ezeken kívül táplálhatjuk még szúnyoglárvával, tubifexszel, kifejlett Artemia-val (akár fagyasztott formában is), valamint jó minőségű száraz eledellel.

Szaporítása: Elég nehéz, a legfontosabb, hogy kifogástalanul takarmányozott, ne túl öreg állatokat válasszunk ki hozzá. Egy 45x25x24 medencét töltsünk meg lágy (4-5 °Nk), savanyú (6-6,5°pH) 27-28 °C-os vízzel. Helyezzünk el ikrarácsot is, mert hajlamosak a lehulló ikrákat megenni. Finom szálú ikráztató növényeket is telepítsünk. Ha a víz megfelelő, a kihelyezett halak még azon a napon leikráznak. A hím igen erőteljesen hajtja a nőstényt, ezért alaposan takarjuk a tartályukat. Egy ívás eredménye akár 150-200 ikra is lehet, melyeknek színe sárgás-áttetsző.
A lárvák 24 óra múlva kelnek ki, és további 5 nap múlva úsznak el. Mindenféle apró méretű rákocska naupliuszait szívesen fogyasztják, így az Artemia naupliuszait is. Fejlődésük nagyon gyors, ezért más ivadékoktól külön neveljük őket. Kb. 6 hónap alatt lesznek ivarérettek. Várható életkor 4-5 év.

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett!

 

Állatvilág

Akvarisztika.info


© 2008 Minden jog fenntartva - akvarisztika.info - Webmester - PCMed.hu