Akvarisztika.info

akvarisztika a mindennapokban

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Fénylőszemű priapella - Priapella intermedia

A fénylőszemű priapella (Priapella intermedia) a csontos halak (Osteichthyes) osztályába, ezen belül a fogaspontyalakúak (Cyprinodontiformes)  rendjébe és a elevenszülő fogaspontyfélék (Poeciliidae)  családjába tartozó faj.

Élőhelye:

Mexikó területén honos.

Külső jegyei:Priapella intermedia

Testhossza 5-7 cm a nőstény valamivel nagyobb a hímnél. Alapszíne sárgás olajzöld. A szem írisze csillogó, kékeszöld ragyogású, többnyire erről kapta nevét. Úszói fehéren szegélyzettek.

Akváriumi tartása:

Csoportos halak, szépségük így különösen érvényesül. Tartásukhoz növényekkel sűrűn beültetett akvárium és oxigéndús vizet valamint viszonylag sok úszóhelyet igényelnek. Általában ideges természetűek, ám ha csapatban vannak, ez mérséklődik. Ezeknél a halaknál kerülnünk kell a gyakori és hirtelen fényváltoztatást, mert ez a halak sérüléséhez vezethet. Mindenevők, de igénylik a növényi eredetű táplálékot is. Bármilyen szép is, nem túl elterjedt halfaj.

Szaporítása:

Tenyésztésük viszonylag nehéz. A nőstényen található ívási folt elég kicsi, szabad szemmel alig kivehető. Egy nőstény legfejebb 10-15 ivadékot szül. Az ivadékok viszonylag nagyok. Ennél a fajnál gyakori a halva született kishal. Ezek számát a tenyészállatok Drosophilával (a muslicák családjába tartozó, 2–4 mm nagyságú legyekkel) való etetésével lehet csökkenteni. Szüléshez (a többi elevenszülő halfajjal ellentétben, melyeknél a nőstényeket külön szülőakváriumba javasolt áttelepíteni) ne vegyük ki a medencéből, amelyben tartjuk. A nőstények 24-26 °C-os vízhőmérséklet mellett 4-6 hetente szülnek.

Forrás: Horn Péter - Zsilinszky Sándor: Akvarisztika

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett!

 

Állatvilág

Akvarisztika.info


© 2008 Minden jog fenntartva - akvarisztika.info - Webmester - PCMed.hu