Akvarisztika.info

akvarisztika a mindennapokban

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Ékfoltos razbóra - Rasbora heteromorpha

Az ékfoltos razbóra (Trigonostigma heteromorpha vagy korábbi nevén Rasbora heteromorpha) Délkelet-Ázsiában őshonos hal, mely akváriumi halként is igen népszerű. Nevét az oldalán látható háromszög alakú foltnak köszönheti.

Élőhelye:

Őshazája Malajzia, Szingapúr, Szumátra és Dél-Thaiföld. Itt tőzegláperdők patakjaiban és egyéb vizeiben fordul elő.

Külső jegyei:

Testénekhossza 4cm, alapszíne ezüstös rózsaszín, melynek árnyalata a víz különböző paramétereivel változhat. Nevét a hasúszók eredési helyétől hátrafelé elhelyezkedő, igen jellegzetes, kékesfekete ék alakú foltról kapta. Áttetsző hát- és farokúszóján narancspiros jegyeket, farok alatti úszójának testtől távolabbi részén vékony fekete csíkot visel.

Akváriumi tartása:

Annak ellenére, hogy élőhelyén viszonylag állandó a vízminőség, változatos körülményekhez képes alkalmazkodni, ha óvatosan akklimatizáljuk. 6–7,8-as pH-jú és 15 dH öszkeménységű vízben tartható. A tenyésztésük enyhény savas 6-6,5 pH-jú, és igen lágy 1-3 dH öszkeménységű vízben megoldható. Rajhal, vagyis minimum 6-8 egyedet ajánlott együtt tartani, bár egy nagyobb raj megfelelőbb nemcsak a halak közérzete, hanem esztétikai szempontok miatt is. Egy nagy csapat különleges látványt nyújt, mely az akvarisztika iránt kevésbé érdeklődőket is megfogja. Kedveli a növényekkel beültetett akváriumot, tartásuk un. biotópszerű (eredeti élettér utánzása) akváriumban sem nehéz. Az eredeti életterében megtalálhatjuk a vízikehely fajokat (Cryptocoryne), a jávai mohának (Vesicularia dubyana) csak mint dekorációnak van jelentősége. Az ékfoltos razbóra nem szabadívó faj. A nőstény az ikráit egy "széleslevelű " vízinövény (lehet műnövény is) levelének fonákjára ragasztja.

Szaporpdása:

A szaporításhoz válasszunk egy 50 literes akváriumot, béleljük ki jávai mohával (Vesicularia dubyana), és tegyünk bele széles levelű növényt, cserépben vízilándzsát. A víz legyen nagyon lágy (keménység alacsonyabb, mint 2,8 NK°), a pH-ja 5,8 és 6,4 között. Szaporításra élénk hímet és erősen kikerekedő hasú nőstényt válasszunk. A nőstény ritkán ikrázik nyílt vízbe, ikráit egy levélre ereszti.

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett!

 

Állatvilág

Akvarisztika.info


© 2008 Minden jog fenntartva - akvarisztika.info - Webmester - PCMed.hu