Akvarisztika.info

akvarisztika a mindennapokban

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Corydoras pygmaeus - Törpe páncélosharcsa

A legkisebb akváriumban tartott páncélosharcsafaj. Teste sárgásszürke, nagy sötét szemgyűrűvel, a faroktőnél sötét folttal.

Corydoras pygmaeus - Törpe
páncélosharcsa

Úszóhólyagjuk, ellentétben a többi Corydoras fajjal, alkalmassá teszi őket a lebegő úszásra. Tartásához 20-25 °C hőmérsékletű, kis társas akvárium is tökéletesen megfelel, bár szépsége csak akkor érvényesül, ha kis csapatot tartunk. Szívesen fogyaszt minden apró élő eleséget.

Testhossza: 2,5-3,5 cm.
Élőhelye: Dél-Amerika, Brazília, a Rio Madeira vízrendszere.
Viselkedés: Nagyobb rajokban, a középső vízretegekben úszik.
Táplálása: Mindenevő, kedveli a grindal férget, és a tubifexet.
Medence mérete: Min. 40 l.
Vízhőmérséklet: 20-25 °C.

Szaporítása: Könnyű. Az ivarok megkülönböztetése könnyű, a nőstény nagyobb, a hím hátúszója magasabb. Ívatásukhoz 10 literes akvárium, friss, 25-28 °C hőmérsékletű vízzel feltöltve, néhány lapos kő, szélesebb levelű növény szükséges. A hímek élénken hajtják nőstényüket. Több nap után egy-egy nőstény 30-40 ikrát rak le. Az ikrákból a kis páncélosharcsák 6-8 nap után kelnek, pár napig fekszenek a talajon, majd elindulnak eleségkeresésre. Első eleségük apró plankton vagy a közismert mikróeleség. Aránylag gyorsan fejlődnek, és egy hónap után elérik a 10 mm testnagyságot. Hamar ivarérett állatokká fejlődnek, a 2,5 cm hosszú hímek, a 3,5 cm hosszú nőstények már teljesen kifejlettek.Tenyésztésük már többször eredményes volt hazánkban is.

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett!

 

Állatvilág

Akvarisztika.info


© 2008 Minden jog fenntartva - akvarisztika.info - Webmester - PCMed.hu