Akvarisztika.info

akvarisztika a mindennapokban

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Brokát díszmárna - Barbus schuberti

Nagy népszerűségnek örvend, a szumátrai díszmárna mellett talán az egyik legelterjedtebb faja nemzetségének. Népszerűségét szépségének és könnyű szaporíthatóságának köszönheti.

Élőhehely:
Egyesek szerint másik két faj keresztezéséből jött létre, Schubert díszhaltenyésztő munkája nyomán.

Brokát díszmárna - Barbus schubertiKülső jegyei:
Teste oldalról kissé lapított. Testhossz 6-7 cm, a hímek valamivel kisebb méretűek, mint a nőstények. A hímek élénkebb színezetűek nőstényeknél. Alapszínük aranyosan vörös, a test felé egyre világosabban. A faroktövet fekete folt díszíti. Vízközt élő halfajok, táplálékukat is ebből a régióból szerzik. Kedvelik az élő eleséget elsősorban a különböző férgeket, szúnyoglárvákat. Száraz eleséget csak szükségből fogyasztják.

Tartása:
Tartásuk egyszerű, igénytelen halfaj. Más díszmárna fajok között jól érzik magukat. Csapatban élő halfaj, szépségük is csak így érvényesül igazán. A minimális akváriumméret, melyben akár kisebb csapatot is tarthatunk 60-80 liter. Kisebb medencében lehetőleg csak párban tartsuk. Tartásukhoz megfelelő a csapvíz és a 23 °C körüli hőmérséklet. Természetesen kedvelik a kristálytiszta, oxigéndús, jól szűrt és szellőztetett vizű medencét. A dús növényt és az általuk nyújtott árnyék természetes búvóhelyként szolgál ennek a szépséges díszmárna fajnak.

Szaporodása:
Szaporításuk már nem annyira egyszerű feladat, mint a rózsás díszmárnáé, mert nem minden pár hajlandó rögtön elsőre leikrázni. Ívató medencéjük lehetőleg 15 literesnél valamivel nagyobb legyen, melyet közepesen kemény vízzel töltünk fel. A kémhatást semleges körüli értékre állítsuk be, a hőmérsékletet 25-27 °C körülire. A medence egyik felébe tegyünk jávamohát, vagy egyéb mohafajt, esetleg perlonvattát. Ha a kihelyezett pár nem hajlandó leívni cseréljük meg, vagy egy hét intenzív, változatos táplálás után próbálkozzunk újra. Ha sikerül az ívás nem ritka a 200-nál is több ikraszem. Az ivadék 36-40 óra alatt kel ki és további három nap múlva úszik el. Első táplálékuk lehet frissen kelt sórák. Gyorsan fejlődnek és kifejlettkori testnagyságuk előtt már teljesen kiszínesednek. Aki ennek a fajnak tenyésztésével próbálkozik, soha ne felejtse, hogy összeillő tenyészpárral nagyobb sikert érhet el.

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett!

 

Állatvilág

Akvarisztika.info


© 2008 Minden jog fenntartva - akvarisztika.info - Webmester - PCMed.hu